wtorek, 31 października 2017

Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasolą



pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasola
Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasola

Poprzedni przepis na zapiekankę z piersi kurczaka w sosie BBQ bardzo przypadł Wam do gustu. Muszę przyznać, że i nam bardzo smakował, dlatego postanowiłam przygotować kolejne tego typu danie. Dania jednogarnkowe, zapiekane w piekarniku, są niezwykle smaczne, proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, a także nie wymagają dużego nakładu pracy. Mam nadzieję, że moja dzisiejsza propozycja na pierś z kurczaka pieczoną z chorizo i fasolą również  Wam zasmakuje. Danie to jest dość pikantne (to za sprawą ostrego chorizo, którego użyłam), a dzięki dodatkowi fasoli niezwykle sycące. Jako dodatek do tego dania można podać ziemniaki lub pieczywo, jednak nie są one konieczna, gdyż danie jest bardzo sycące. Polecam!


pieczona piers z kurczaka


Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasolą


Składniki:

  • 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 200g chorizo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorow (400g)
  • puszka bialej fasoli
  • suszone oregano, bazylia, pietruszka (po około łyżeczce)
  • słodka i ostra papryka (około 0,5 łyżeczki)
  • wędzona papryka (około 0,5 łyżeczki)
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia


pieczona pierś z kurczaka

Przygotowanie:



Chorizo obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić na patelnię i smażyć na małym ogniu aż tłuszcz się wytopi, a kiełbaska przysmaży. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać, aby cebula pokryła się tłuszczem wytopionym z chorizo i smażyć do czasu aż cebula zmięknie.
Wlać pomidory, dodać przyprawy (słodką, ostrą i wędzoną paprykę) i zioła (oregano, bazylię i natkę pietruszki) i powoli gotować przez kilkanaście minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać  odsączoną fasolę z puszki. Wymieszać i jeszcze chwilę gotować.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać nieco oliwy i na dużym ogniu szybko i krótko przesmażyć piersi z kurczaka z obu stron, aby złapały ładny, złoty kolor. 
Sos pomidorowy z chorizo przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nim ułożyć podsmażoną pierś z kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez około 30 minut.

Podawać z ziemniakami lub pieczywem, lub bez żadnych dodatków,  ponieważ, jak już pisałam, danie jest bardzo sycące. 


pierś z kurczaka zapiekana z chorizo

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...