Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasolą
Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasola |
Poprzedni przepis na zapiekankę z piersi kurczaka w sosie BBQ bardzo przypadł Wam do gustu. Muszę przyznać, że i nam bardzo smakował, dlatego postanowiłam przygotować kolejne tego typu danie. Dania jednogarnkowe, zapiekane w piekarniku, są niezwykle smaczne, proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, a także nie wymagają dużego nakładu pracy. Mam nadzieję, że moja dzisiejsza propozycja na pierś z kurczaka pieczoną z chorizo i fasolą również Wam zasmakuje. Danie to jest dość pikantne (to za sprawą ostrego chorizo, którego użyłam), a dzięki dodatkowi fasoli niezwykle sycące. Jako dodatek do tego dania można podać ziemniaki lub pieczywo, jednak nie są one konieczna, gdyż danie jest bardzo sycące. Polecam!
Pierś z kurczaka pieczona z chorizo i fasolą
Składniki:
- 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 200g chorizo
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorow (400g)
- puszka bialej fasoli
- suszone oregano, bazylia, pietruszka (po około łyżeczce)
- słodka i ostra papryka (około 0,5 łyżeczki)
- wędzona papryka (około 0,5 łyżeczki)
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Chorizo obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić na patelnię i smażyć na małym ogniu aż tłuszcz się wytopi, a kiełbaska przysmaży. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać, aby cebula pokryła się tłuszczem wytopionym z chorizo i smażyć do czasu aż cebula zmięknie.
Wlać pomidory, dodać przyprawy (słodką, ostrą i wędzoną paprykę) i zioła (oregano, bazylię i natkę pietruszki) i powoli gotować przez kilkanaście minut. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odsączoną fasolę z puszki. Wymieszać i jeszcze chwilę gotować.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać nieco oliwy i na dużym ogniu szybko i krótko przesmażyć piersi z kurczaka z obu stron, aby złapały ładny, złoty kolor.
Sos pomidorowy z chorizo przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nim ułożyć podsmażoną pierś z kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez około 30 minut.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem, lub bez żadnych dodatków, ponieważ, jak już pisałam, danie jest bardzo sycące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.