Ryż z pomidorami
Ostatnio naszło mnie na kulinarne wspomnienia dzieciństwa. Jednym z nich jest zdecydowanie ryż z pomidorami. Jest to potrawa, którą moja mama najczęściej przygotowywała jesienią, gdy dostępne były tanie, polne pomidory, bo to właśnie na nich opiera się to danie. Ryż z pomidorami i dodatkiem żółtego sera to bardzo smaczne, proste, szybkie i tanie danie. Gorąco polecam, mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak mnie!
Ryż z pomidorami
Składniki:
- 1kg pomidorów (mocno dojrzałych, polnych)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 kubek ryżu
- 2-3 garście żółtego sera
- 1-2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1-2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- słodka i ostra papryka (do smaku)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Jak przygotować ryż z pomidorami:
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Najlepiej sprawdzi się zwykły ryż.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.
Pomidory umyć, pokroić w kostkę i dodać do smażącej się cebuli. Smażyć do czasu aż pomidory się rozpadną, a skórka się od nich oddzieli. Doprawić solą i pieprzem, oregano oraz bazylią.
Odłowić skórki pomidorów lub pomidory przetrzeć przez sito.
Pomidory dodać do ryżu, dokładnie wymieszać i podgrzać. Ryż z pomidorami doprawić do smaku ziołami (bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi) oraz przyprawami - słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
Dodać starty na tarce żółty ser, dokładnie wymieszać, podgrzewać aż ser się roztopi. Ryż z pomidorami natychmiast podawać przybrany świeżą bazylią.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.