Printfriendly

Ryż z pomidorami


ryż z pomidorami

Ostatnio naszło mnie na kulinarne wspomnienia dzieciństwa. Jednym z nich jest zdecydowanie ryż z pomidorami. Jest to potrawa, którą moja mama najczęściej przygotowywała jesienią, gdy dostępne były tanie, polne pomidory, bo to właśnie na nich opiera się to danie. Ryż z pomidorami i dodatkiem żółtego sera to bardzo smaczne, proste, szybkie i tanie danie. Gorąco polecam, mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak mnie!



 
ryż z pomidorami i serem

Ryż z pomidorami



Składniki:


  • 1kg pomidorów (mocno dojrzałych, polnych)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 kubek ryżu
  • 2-3 garście żółtego sera
  • 1-2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • słodka i ostra papryka (do smaku)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Ryż z pomidorami

Jak przygotować ryż z pomidorami:


Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Najlepiej sprawdzi się zwykły ryż. 
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. 
Pomidory umyć, pokroić w kostkę i dodać do smażącej się cebuli. Smażyć do czasu aż pomidory się rozpadną, a skórka się od nich oddzieli. Doprawić solą i pieprzem, oregano oraz bazylią. 
Odłowić skórki pomidorów lub pomidory przetrzeć przez sito. 
Pomidory dodać do ryżu, dokładnie wymieszać i podgrzać. Ryż z pomidorami doprawić do smaku ziołami (bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi) oraz przyprawami - słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
Dodać starty na tarce żółty ser, dokładnie wymieszać, podgrzewać aż ser się roztopi. Ryż z pomidorami natychmiast podawać przybrany świeżą bazylią. 

Jak zrobić ryż z pomidorami

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger