niedziela, 14 października 2018

Zalewajka łódzka



zalewajka po łódzku

Zalewajka łódzka to pyszna, tania i szybka do przygotowania zupa. Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, zalewajka pojawiała się na stole stosunkowo często. Myślę, że to dlatego iż jest właśnie szybka do przygotowania i mama mogła zrobić błyskawiczny obiad po powrocie z pracy. 
Zalewajka wywodzi się z kuchni łódzkiej, która charakteryzuje się tym, że opiera się na zwykłych, tanich i łatwo dostępnych produktach (jej głównym składnikiem są ziemniaki). Wodę z ugotowanymi ziemniakami zalewa się (stąd nazwa) zakwasem (barszczem białym), który można przygotować samemu lub kupić, najlepiej w piekarni. Zupa powinna być zawiesista i kwaśna. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście łódzkiej zalewajki to koniecznie musicie ją ugotować! Polecam!
Na inne potrawy polskiej kuchni regionalnej zapraszam Was do Mopsika, Patrycji i Mirabelki


zalewajka


Zalewajka łódzka




Składniki: 



  • 1 większa laska kiełbasy zwyczajnej
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek korzenia pietruszki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • 2 suszone grzyby
  • barszcz biały/zakwas (ok. 500ml)
  • sól, pieprz


Jak przygotować łódzką zalewajkę? 



Do garnka włożyć kiełbasę i zalać około 1 lirem wody. Dodać cebulę, pietruszkę, obrany czosnek, listek laurowy, suszone grzyby, majeranek oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Zupę zagotować i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. 
Gdy warzywa będą ugotowane stopniowo dolewać zakwas, mieszać i próbować. W zależności od zakwasu trzeba będzie go dodać nieco mniej lub więcej (ja wlałam 500 ml). Zalewajka powinna być kwaśna i zawiesista, ale niezbyt gęsta. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Zalewajkę można podawać z chlebem.

jak zrobić zalewajką

Smacznego!

Kuchnia Krajów Słowiańskich 2018

8 komentarzy:

  1. Dziękuję za przyłączenie się do akcji "Kuchnia krajów słowiańskich 2018".
    Choć łodzianką nie jestem, uwielbiam łódzką zalewajkę! Już na stałe wpisała się w domowe menu.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to bardzo się cieszę, że łódzka zalewajka zagościła w innych regionach :)

      Usuń
  2. U mnie dość późno, ale opublikowałam przepis na danie regionalne :) http://czerwieniblekit.blox.pl/2018/10/Podkarpackie-proziaki.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Martynosia, uwielbiam łódzką zalewajkę, ale u mnie robi się ją bez warzyw korzeniowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ale bez warzyw, to po prostu biały barszcz? ;)

      Usuń
  4. o proszę, wybieram się akurat wkrótce do Łodzi, ale jak nie znajdę zalewajki to zrobię z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poleciłabym Ci jakiś lokal, gdzie zjeść dobrą zalewajkę, ale niestety nie jestem na bieżąco z łódzkimi knajpkami. Ale jak widzisz zupa jest banalnie prosta do przygotowania, więc polecam zrobi w domu ;) Smacznego!

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...