Potrawka z kurczaka i chorizo z wolnowara
Wolnowar posiadam już od dłuższego czasu i na blogu znajdziecie kilka przepisów z jego użyciem, ale ostatnio jakoś powędrował na półkę i przez dłuższy czas z niego nie korzystałam. Postanowiłam to zmienić, ponieważ przypomniałam sobie, że przecież gotowanie w wolnowarze to super sprawa! Wrzucam składniki, włączam, zapominam na kilka godzi, a obiad robi się sam ;) Jakiś czas temu sprezentowałam takie urządzenie rodzicom i mój tata się nim zachwyca i przygotowuje w nim przede wszystkim różnego rodzaju mięsa, a moja siostra zachwycona tym, że można rano włączyć wolnowar, a po powrocie z pracy mieć gotowy i ciepły obiad też sobie taki kupiła ;)
Dania przygotowane w wolnowarze są specyficzne i trzeba nabrać nieco wprawy w ich przygotowaniu, jednak oszczędność czasu i wygoda jaką daje to urządzenie jest tego zdecydowanie warta.
Tym razem w wolnowarze przygotowałam potrawkę z kurczaka i chorizo z dodatkiem papryki. Kuczak świetnie komponuje się z kiełbaską chorizo, a dodatek przypraw i ziół sprawia że potrawka jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Polecam!
Potrawka z kurczaka i chorizo z wolnowara
Składniki:
- 500g udek z kurczaka wyfiletowanych
- 200g chorizo (użyłam pikantnego)
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych (400ml)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki słodkiej, ostrej i wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli, pieprz
Jak zrobić potrawkę z kurczaka i chorizo w wolnowarze:
Wolnowar włączyć na HIGH.
Drobno posiekaną cebulę i czosnek wrzucić na dno wolnowara.
Udka z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i tłuszczu, pokroioć na mniejsze kawałki i wrzucić do wolnowara.
Chorizo pokroić na półplasterki grubości około 0,5cm i dodać do kurczaka.
Paprykę umyć i pokroić w paski i wrzucić do wolnowara.
Warzywa i mięso zalać pomidorami, dodać przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, paprykę słodką, ostrą i wędzoną oraz sól i pieprz oraz zioła: tymianek, bazylię, oregano i zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć i gotować 3-4 godziny na HIGH lub 6-8 na LOW.
Gdy potrawka będzie ugotowana, ewentualnie doprawić do smaku. Jeżeli sos będzie za rzadki, można go nieco odparować pozostawiając włączony wolnowar, ale ze zdjętą pokrywką, lub zagęścić go tradycyjnie mąką ziemniaczaną.
Potrawkę z kurczaka podawać z ulubionym pieczywem, ryżem lub kaszą kuskus.
Potrawka z kurczaka i chorizo przygotowana tradycyjnie w garnku:
W dużym rondlu rozgrzać olej do smażenia - przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w plasterki chorizo smażyć aż się przyrumieni i zacznie się wytapiać. Dodać kawałki kurczaka i chwilę smażyć na dużym ogniu, aż lekko zbrązowieje. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną w paski paprykę i zalać pomidorami z puszki oraz niewielką ilością wody, może być ta z popłukania puszki od pomidorów. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać przyprawy i zioła, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować na małym ogniu od czas do czasu mieszając. Dusić do czasu aż mięso nie będzie surowe, a warzywa miękkie. Pod koniec gotowania ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.