Tajska zupa pomidorowa
4.10.18
6
chilli
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
kuchnia tajska
,
mleko kokosowe
,
pomidory
,
zupa
Staram się wrócić na właściwe tory i raz w tygodniu (w czwartek) publikować wpis z przepisem na zupę. Dziś, w związku z końcówką sezonu na pomidory, przedstawiam pyszną, tajską zupę pomidorową. Przygotowana ze świeżych pomidorów z dodatkiem czerwonej pasty curry, mleka kokosowego i trawy cytrynowej ta zupa jest po prostu fantastyczna! Gorąco polecam ją wypróbować, jestem pewna że wszystkim przypadnie do gustu ;)
Tajska zupa pomidorowa
Składniki:
- pół średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 500-700g dojrzałych pomidorów
- puszka (400ml) mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z polowy limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- kilka kropli sosu rybnego (opcjonalnie)
- świeża kolendra do przybrania
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić tajska zupę pomidorowa?
W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać czerwoną pastę curry i rozbitą łodygę trawy cytrynowej. Wszystko chwilę smażyć, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Dodać pokrojone pomidory, wymieszać, aby pokryły się przyprawami i przesmażoną cebulą i ponownie smażyć kilka minut.
Wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż pomidory się rozgotują. Zebrać skórkę, która oddzieli się od pomidorów i wyrzucić ją. Zupę pomidorową doprawić sosem sojowym i sosem rybnym (jeśli używacie), cukrem i sokiem z limonki. Chwilę gotować, odłowić trawę cytrynową i wyrzucić. Zupę chwilę przestudzić po czym dokładnie zmiksować.
Zupę ponownie podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem (lub sosem sojowym), sokiem z limonki i/lub cukrem do smaku.
Tajska żupę pomidorowa podawać natychmiast przybraną świeżą kolendrą.
Smacznego!
na pewno pyszna, uwielbiam azjatyckie smaki
OdpowiedzUsuńOwszem, jest pyszna! Polecam wypróbować! :)
UsuńRobiłam tę zupę i jest pyszna. Uwielbiam tajskie smaki!
OdpowiedzUsuńJa rowniez! :)
UsuńMoje smaki. Uwielbiam tajską kuchnię :) Chętnie wypróbuje Twój przepis, bo zapowiada się przepysznie.
OdpowiedzUsuńCiesze sie i gorraco polecam, zupa jest pyszna! :)
Usuń