Ryż z czerwoną fasolą
Ryż z czerwoną fasolą jest na Jamajce niezwykle popularny. Ryż z fasolą podawany jest jako dodatek do mies i ryb, najlepiej jednak smakuje z kurczakiem jerk. Myślę, że przypadnie Wam do gustu. Tak przygotowany ryż jest niezwykle smaczny i stanowi ciekawe urozmaicenie. Z pewnością będzie pasował do większości potraw, jednak szczególnie polecam go do kurczaka w marynacie z limonki i pomarańczy.
Ryż z czerwoną fasolą po jamajsku
Składniki:
- pół średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 1 papryczka chilli (może być suszona)
- 1 listek laurowy
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 kubek ryżu
- 1 kubek wody
- puszka mleka kokosowego (400ml)
- 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
- 1 łyżeczka soli
- masło i olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać olej z masłem i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę.
Dodać imbir, papryczkę chili, listek laurowy i tymianek, wymieszać i chwilę smażyć.
Dodać ryż, wodę i mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 12-15 minut.
Pod koniec gotowania dodać odcedzoną i opłukaną fasolę oraz sól, delikatnie wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez chwilę - do czasu aż ryż będzie miękki, a płyn zostanie wchłonięty.
Zestawić z ognia i zostawić pod przykryciem na jakieś 5 minut.
Podawać jako dodatek do mięs lub ryb.
Smacznego!
Ładnie wygląda i apetycznie lecz nie jadam fasoli :(
OdpowiedzUsuńSpróbuj, może się przekonasz :)
UsuńOd dziecka niestety nie potrafię i nie umiem się od prawie 30 lat na nowo przekonać.
UsuńSzczerze uwielbiam to połączenie i tak przygotowany ryż. Chyba zrobię sobie nawet jutro do bento :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam ;) Jest pyszny i sycący ;)
UsuńA do tego ryżu polecam jerk chicken z grilla palce lizac
OdpowiedzUsuńNajpotężniejszy jaki jadłem w Londynie na Brixtonie i niedaleko Camberwellu
OdpowiedzUsuńNajpyszniejszy przepraszam
OdpowiedzUsuńNa liście składników nie ma fasoli ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę, już dodałam ;)
Usuń