piątek, 28 września 2018

Ryż z czerwoną fasolą



Ryż z czerwoną fasolą po jamajsku


Ryż z czerwoną fasolą jest na Jamajce niezwykle popularny. Ryż z fasolą podawany jest jako dodatek do mies i ryb, najlepiej jednak smakuje z kurczakiem jerk. Myślę, że przypadnie Wam do gustu. Tak przygotowany ryż jest niezwykle smaczny i stanowi ciekawe urozmaicenie. Z pewnością będzie pasował do większości potraw, jednak szczególnie polecam go do kurczaka w marynacie z limonki i pomarańczy


ryż po karaibsku

Ryż z czerwoną fasolą po jamajsku


Składniki:


  • pół średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 papryczka chilli (może być suszona)
  • 1 listek laurowy
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 kubek ryżu
  • 1 kubek wody
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • masło i olej do smażenia


Przygotowanie:


W garnku rozgrzać olej z masłem i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę.
Dodać imbir, papryczkę chilli, listek laurowy i tymianek, wymieszać i chwilę smażyć. 
Dodać ryż, wodę i mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 12-15 minut. 
Pod koniec gotowania dodać fasolę i sól, delikatnie wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez chwilę - do czasu aż ryż będzie miękki, a płyn zostanie wchłonięty. 
Zestawić z ognia i zostawić pod przykryciem na jakieś 5 minut.

Podawać jako dodatek do mięs lub ryb.



ryż po jamajsku

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Ładnie wygląda i apetycznie lecz nie jadam fasoli :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, może się przekonasz :)

      Usuń
    2. Od dziecka niestety nie potrafię i nie umiem się od prawie 30 lat na nowo przekonać.

      Usuń
  2. Szczerze uwielbiam to połączenie i tak przygotowany ryż. Chyba zrobię sobie nawet jutro do bento :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...