Kurczak w marynacie z limonki i pomarańczy
11.9.18
0
Czasochłonne (ponad godzina)
,
grill
,
grillowanie
,
kuchnia karaibska
,
kukurydza
,
kurczak
,
limonka
,
Łatwe
,
pomarańcza
Pozostając w egzotycznych klimatach i wspominając minione wakacje, przygotowałam kurczaka z grilla. Sekretem tej potrawy jest pyszna marynata. Kurczak w marynacie z limonki i pomarańczy jest niezwykle smaczny, soczysty i wyrazisty w smaku. Przepis pochodzi z kuchni karaibskiej, a zaczerpnęłam go z książki Food for Friends Levi Roots'a. Dania kuchni karaibskiej są niezwykle smaczne i nieskomplikowane, nie wymagają wymyślnych składników, a podstawą gotowania jest grillowanie. Na Jamajce w wielu miejscach przy drogach można spotkać kopcące się grille zrobione z ustawionych poziomo, metalowych beczek.
Kurczak limonkowo - pomarańczowy z pewnością zrobi furorę na polskich stołach. Jestem pewna, że Wasi goście podczas imprezy grillowej będą zachwyceni tak przyrządzonym kurczakiem, szczególnie jeśli podacie go z grillowaną kukurydzą, pomarańczą i limonkami, a jako dodatek podacie karaibską sałatkę z mango i awokado.
Kurczak w marynacie z limonki i pomarańczy
Składniki:
- 4-5 wyfiletowanych udek z kurczaka
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy pomarańczy
- sok z połowy limonki
Do podania
- grillowana kukurydza
- grillowane ćwiartki limonki i pomarańczy
Przygotowanie:
Ziarna kminu rzymskiego uprażyć na suchej patelni aż zacznie wydobywać się z nich aromat. Przełożyć do moździerza.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Do moździerza, do uprażonego kminu rzymskiego, dodać z grubsza pokrojony czosnek, chilli i sól. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć na gładką masę. Dodać gorącą oliwę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Gdy oliwa ostygnie dodać sok z limonki i pomarańczy i dokładnie wymieszać.
Udka z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso osuszyć i przełożyć do miski (najlepiej szklanej), zalać marynatą, przykryć folią i odstawić do lodówki na 2-5 godzin.
Grillować (użyłam grilla elektrycznego) po kilka minut z każdej strony do czasu aż mięso będzie upieczone. Podczas grillowania można smarować mięso pozostałą marynatą.
Kurczaka podawać z grillowaną kukurydzą, limonką i pomarańczową.
Świetnym akompaniamentem do kurczaka limonkowo-pomarańczowego będzie karaibska sałatka z mango i awokado.
Świetnym akompaniamentem do kurczaka limonkowo-pomarańczowego będzie karaibska sałatka z mango i awokado.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.