Printfriendly

Kurczak w marynacie z limonki i pomarańczy


kurczak w marynacie z limonki i pomarańczy


Pozostając w egzotycznych klimatach i wspominając minione wakacje, przygotowałam kurczaka z grilla. Sekretem tej potrawy jest pyszna marynata. Kurczak w marynacie z limonki i pomarańczy jest niezwykle smaczny, soczysty i wyrazisty w smaku. Przepis pochodzi z kuchni karaibskiej, a zaczerpnęłam go z książki Food for Friends Levi Roots'a. Dania kuchni karaibskiej są niezwykle smaczne i nieskomplikowane, nie wymagają wymyślnych składników, a podstawą gotowania jest grillowanie. Na Jamajce w wielu miejscach przy drogach można spotkać kopcące się grille zrobione z ustawionych poziomo, metalowych beczek. 




Kurczak limonkowo - pomarańczowy z pewnością zrobi furorę na polskich stołach. Jestem pewna, że Wasi goście podczas imprezy grillowej będą zachwyceni tak przyrządzonym kurczakiem, szczególnie jeśli podacie go z grillowaną kukurydzą, pomarańczą i limonkami, a jako dodatek podacie karaibską sałatkę z mango i awokado.


egzotyczna marynata do kurczaka

 Kurczak w marynacie z limonki i pomarańczy


Składniki:

  • 4-5 wyfiletowanych udek z kurczaka
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy pomarańczy
  • sok z połowy limonki
Do podania
  • grillowana kukurydza
  • grillowane ćwiartki limonki i pomarańczy



kurczak grillowany


Przygotowanie:



Ziarna kminu rzymskiego uprażyć na suchej patelni aż zacznie wydobywać się z nich aromat. Przełożyć do moździerza. 
Na patelni rozgrzać oliwę.
Do moździerza, do uprażonego kminu rzymskiego, dodać z grubsza pokrojony czosnek, chilli i sól. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć na gładką masę. Dodać gorącą oliwę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Gdy oliwa ostygnie dodać sok z limonki i pomarańczy i dokładnie wymieszać.
Udka z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso osuszyć i przełożyć do miski (najlepiej szklanej), zalać marynatą, przykryć folią i odstawić do lodówki na 2-5 godzin. 
Grillować (użyłam grilla elektrycznego) po kilka minut z każdej strony do czasu aż mięso będzie upieczone. Podczas grillowania można smarować mięso pozostałą marynatą.

Kurczaka podawać z grillowaną kukurydzą, limonką i pomarańczową. 
Świetnym akompaniamentem do kurczaka limonkowo-pomarańczowego będzie karaibska sałatka z mango i awokado.

jaka marynata do kurczaka

Smacznego!

Danie inspirowane podróżą 4.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger