Printfriendly

Kotleciki z czerwonej soczewicy


jak zrobić kotleciki z czerwonej soczewicy


Kotleciki z czerwonej soczewicy to bardzo wszechstronne danie. Kotlety z soczewicy mogą stanowić przekąskę, część głównego dania, świetnie sprawdzą się jako wkład do wegańskich burgerów, są także idealne do spakowania do lunchboxu. Kotleciki z soczewicy doprawione kolendrą i przyprawą garam masala są niezwykle aromatyczne, dzięki temu z pewnością każdemu przypadną do gustu. Soczewica jest bardzo zdrowa i sycąca, dlatego też po zjedzeniu kilku takich kotlecików będziecie czuć się najedzeni. Gorąco polecam wypróbować kotleciki z soczewicy, są po prostu przepyszne! A jeżeli lubicie czerwoną soczewicę to polecam także potrawkę z czerwonej soczewicy z marchewką lub zupę kokosową z czerwonej soczewicy
Inne ciekawe pomysły na bezmięsne kotlety znajdziecie u Mirabelki.




kotlety warzywne, kotleciki z soczewicy,

Kotleciki z czerwonej soczewicy


Składniki: 



  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry*
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta



Przygotowanie: 



Soczewicę ugotować w 1,5 szklanki wody. Odcedzić. 
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. 
Dodać obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, oraz przyprawy: kurkumę, słodką i ostrą paprykę, garam masala i kolendrę*. Wszystko dokładnie wymieszać, aby marchewka pokryła się przyprawami. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Chwilę smażyć, aż marchewka nieco zmięknie. 
Dodać ugotowaną soczewicę, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku przyprawami oraz solą i pieprzem. Odstawić, aby masa nieco ostygła. Masa powinna być dość gęsta, jeżeli jest zbyt rzadka dodać niewielką ilość mąki lub bułki tartej.
Formować kotleciki wielkości dłoni (opcjonalnie można obtoczyć je w bułce tartej, dzięki czemu będą bardziej chrupiące), smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu do czasu aż będą rumiane. 
Podawać na ciepło lub na zimno. 

Polecam eksperymentować z przyprawami i dodatkami, dzięki czemu za każdym razem kotleciki będą smakować inaczej. 

Kotleciki z czerwonej soczewicy

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Cudownie wyglądają :) Do zrobienia!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje i zdecydowanie polecam - są pyszne! :)

      Usuń
  2. Jako fanka roślinnych kotletów jestem na tak :) Chętnie spróbowałabym w towarzystwie ziemniaków z parowaru i jakieś dobrej surówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dodatkiem aromatycznych przypraw były na prawdę pyszne :) Zjadłam je same, a jeden który mi został włożyłam na drogę do bułki i tez świetnie smakował ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger