środa, 28 lutego 2018

Potrawka z czerwonej soczewicy z marchewką



Potrawka z czerwonej soczewicy z marchewką
Potrawka z czerwonej soczewicy z marchewką


Szkocja zasypała kompletnie zasypana śniegiem, jest zimno i biało. W taki dzień trzeba przygotować coś na szybko, z produktów które można znaleźć w domowej spiżarni, coś pożywnego i rozgrzewającego. Taką potrawą zdecydowanie jest potrawka z soczewicy z marchewką. Piękny, słoneczny kolor oraz intensywny, smak od razu poprawią humor. Polecam!
Potrawkę z soczewicy przygotowałam w związku z akcją wspólnego gotowania - 3 po 3, w którym do wykorzystania miałyśmy 3 produkty - soczewicę, czosnek i warzywa korzeniowe, wraz ze mną to danie przygotowała Patrycja i Malwina.



potrawka z soczewicy

 Potrawka z czerwonej soczewicy z marchewką



Składniki:


  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 marchewek
  • 1 kubek czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • duża szczypta płatków chilli
  • 1 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry
  • sól, pieprz
  • olej i masło do smażenia


potrawka z marchewki z soczewicą

Przygotowanie: 


Na głębokiej patelni rozgrzać olej z masłem i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Wsypać czerwoną soczewicę, wymieszać, zalać dwoma kubkami wody, dokładnie wymieszać i zagotować. Wlać krojone pomidory i koncentrat pomidorowy dodać przyprawy: kurkumę, słodką i ostrą paprykę, płatki chilli, kmin rzymski, przyprawę garam masala, curry, sól i pieprz. Przykryć i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 30-45 minut, lub do czasu aż soczewica i marchewka będą miękkie. W razie potrzeby, gdy masa stanie się zbyt sucha podlewać wodą. Pod koniec gotowania w razie potrzeby doprawić do smaku. Potrawkę z czerwonej soczewicy z marchewką podawać przybraną świeżą kolendrą. 


soczewica z marchewką 

jak ugotować czerwoną soczewicę

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam! ;) Jest banalnie prosta ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie potrawki :) Teraz jak znalazł!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda, jest rozgrzewająca ;)

      Usuń
  3. Bardzo smakowita potrawka. Ja w ramach wspólnego gotowania przygotowałam zupę
    http://czerwieniblekit.blox.pl/2018/02/Soczewicowka-a-la-zupa-grochowa.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią wproszę się na taki obiadek. Uwielbiam takie aromatyczne potrawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam! ;) Ta potrawka była super!

      Usuń
  5. Wygląda pysznie! Uwielbiam soczewice więc na pewno spróbuję ;)
    Zapraszam też do siebie na bloga the-sweetest-kitchen.blogspot.com
    Pozdrawiam,
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje ;) Danie było na prawdę rewelacyjne - gorąco polecam! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...