Duszona czerwona kapusta
2.3.18
1
Banalne
,
czerwona kapusta
,
długotrwałe (kilka godzin/dni)
,
jabłko
,
kapusta
,
kuchnia szkocka
Duszona czerwona kapusta |
Kapusta jest w Szkocji bardziej popularna niż mogłoby się wydawać. Duszona czerwona kapusta, którą dziś przygotowałam świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs (wieprzowiny, kaczki czy dziczyzny). Do kapusty zostały dodane egzotyczne przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, czy goździki, które znane są w Szkocji od XVI wieku. Przyprawy trafiły do Szkocji dzięki handlowi z Holandią, Holendrzy z kolei przywieźli je oczywiście z Indii. W szkockiej kuchni nadal można odnaleźć ślady holenderskich przepisów, głównie na wypieki.
Kapusta jest niezwykle smaczna i aromatyczna, koniecznie polecam ją wypróbować!
Duszona czerwona kapusta
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty
- 1 większa cebula
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 0,25 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 czubata łyżka brązowego cukru
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- masło
- sól, pieprz
- natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Kapustę poszatkować, pomijając głąba. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać przyprawy (gałkę muszkatołową, mielone goździki, cynamon), cukier i dokładnie wymieszać. Polać octem z czerwonego wina, na wierzchu ułożyć kilka płatków masła. Przykryć (pokrywką od naczynia lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1,5-2 godziny mieszając od czasu do czasu.
Podawać na ciepło jako dodatek do mięs.
Smacznego!
pięknie wygląda, sama nigdy jeszcze jej nie robiłam
OdpowiedzUsuń