Printfriendly

Duszona czerwona kapusta


Duszona czerwona kapusta
Duszona czerwona kapusta
Kapusta jest w Szkocji bardziej popularna niż mogłoby się wydawać. Duszona czerwona kapusta, którą dziś przygotowałam świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs  (wieprzowiny, kaczki czy dziczyzny). Do kapusty zostały dodane egzotyczne przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, czy goździki, które znane są w Szkocji od XVI wieku. Przyprawy trafiły do Szkocji dzięki handlowi z Holandią, Holendrzy z kolei przywieźli  je oczywiście z Indii. W szkockiej kuchni nadal można odnaleźć ślady holenderskich przepisów, głównie na wypieki.
Kapusta jest niezwykle smaczna i aromatyczna, koniecznie polecam ją wypróbować! 

Duszona czerwona kapusta


Składniki: 


  • pół główki czerwonej kapusty
  • 1 większa cebula
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,25 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 czubata łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • masło
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do przybrania



jak zrobić duszoną czerwoną kapustę


Przygotowanie: 



Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Kapustę poszatkować, pomijając głąba. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać przyprawy (gałkę muszkatołową, mielone goździki, cynamon), cukier i dokładnie wymieszać. Polać octem z czerwonego wina, na wierzchu ułożyć kilka płatków masła. Przykryć (pokrywką od naczynia lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1,5-2 godziny mieszając od czasu do czasu. 
Podawać na ciepło jako dodatek do mięs.


czerwona kapusta

Smacznego!

 

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger