Kurczak Balmoral
Balmoral to szkocka posiadłość rodziny królewskiej i to od tego miejsca pochodzi nazwa dania, które dziś przygotowałam. Kurczak Balmoral to pierś kurczaka faszerowana haggisem i zawinięta w boczek. Danie jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu, zazwyczaj serwuje się go z sosem z whisky ;) Jeżeli nie macie haggisa spróbujcie zrobić podobne danie z kaszanką. Polecam!
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- kilka plastrów haggisa
- 8 plastrów cienko pokrojonego boczku
- sól, pieprz
Jak zrobić kurczaka Balmoral:
Pierś z kurczaka przekroić w połowie grubości, ale nie do końca. Mięso delikatnie rozbić, aby było nieco cieńsze, oprószyć solą i pieprzem.
Na desce ułożyć dwa plastry boczku i delikatnie wygładzić je płasko ułożonym nożem. Na boczku ułożyć pierś z kurczaka gładką częścią do dołu. Na piersi ułożyć kawałek haggisa. Kurczaka zrolować wokół haggisa i owinąć w boczek.
Roladki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 25-30 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe, a boczek przyrumieniony.
Podawać natychmiast z sosem z whisky, duszoną czerwoną kapustą i zapiekanką ziemniaczaną z brukwią tzw. clapshot.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.