sobota, 3 marca 2018

Kurczak Balmoral


kurczak z haggisem

Balmoral to szkocka posiadłość rodziny królewskiej i to od tego miejsca pochodzi nazwa dania, które dziś przygotowałam. Kurczak Balmoral to pierś kurczaka faszerowana haggisem i zawinięta w boczek. Danie jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu, zazwyczaj serwuje się go z sosem z whisky ;) Jeżeli nie macie haggisa spróbujcie zrobić podobne danie z kaszanką. Polecam!


 Kurczak Balmoral


Składniki: 

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • kilka plastrów haggisa
  • 8 plastrów cienko pokrojonego boczku
  • sól, pieprz


Jak zrobić kurczaka Balmoral:


Pierś z kurczaka przekroić w połowie grubości, ale nie do końca. Mięso delikatnie rozbić, aby było nieco cieńsze, oprószyć solą i pieprzem.
Na desce ułożyć dwa plastry boczku i delikatnie wygładzić je płasko ułożonym nożem. Na boczku ułożyć pierś z kurczaka gładką częścią do dołu. Na piersi ułożyć kawałek haggisa. Kurczaka zrolować wokół haggisa i owinąć w boczek. 
Roladki ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 25-30 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe, a boczek przyrumieniony. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...