Szkockie placuszki - drop scones
W Szkocji można spotkać się z wieloma różnymi wypiekami, zarówno słodkimi jak i wytrawnymi. Do jednych z nich należą szkockie placuszki tzw. drop scones. Nazwa pochodzi od tego że ciasto zrzuca się z łyżki na patelnię. Szkockie placuszki przypominają nieco amerykańskie pancakes. Placuszki powinny być dość grube i puszyste. Drop scones z dodatkiem miodu lub domowej konfitury stanowią idealne śniadanie. Polecam!
Szkockie placuszki - drop scones
Składniki:
- 2 szklanki mąki typu self-rising (jeżeli używacie zwykłej mąki dodajcie dodatkowo 2 łyżeczki proszku do pieczenia)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru (miodu, golden syropu)
- 1 łyżka oleju roślinnego
Jak zrobić szkockie placuszki:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Wbić jajka, wlać mleko i olej po czym wszystko dokładnie wymieszać, na jednolitą, gładką masę, ciasto powinno być gęste, półpłynne.
Patelnię dobrze rozgrzać i lekko natłuścić, nakładać po łyżce ciasta, tak aby powstały niewielkie placuszki. Smażyć do czasu aż wierzch placuszków będzie na wpół suchy i zaczną na nim pojawiać się otworki po uchodzącym powietrzu. Placuszki przewrócić i smażyć prze chwilę, aż druga strona będzie rumieniana.
Podawać z cukrem pudrem, miodem, ulubionym dżemem lub konfiturą.
Smacznego!
Ja się nie znam więc nie widzę zbytnio różnicy między szkockimi placuszkami a pancekeami :D Ale lubię nowe rzeczy więc pewnie i ten przepis przetestuję :)
OdpowiedzUsuńWszystkie te placuszki i naleśniki są do siebie podobne;) Ja jednak pancekesy robiłam na maślance i z sodą ;) Te placuszki mają tylko proszek do pieczenia ;)
Usuńwow, wyglądają pięknie! Wypróbuję w sobotę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam ;)
UsuńCzyli takie racuszki. Dodałabym jabłko i super przekąska.
OdpowiedzUsuńNie wiem, moja babcia robiła racuchy, ale nie wiem co do nich dodawała ;) Do tych placuszków można dodać np. rodzynki i też będą pyszne ;)
UsuńDawniej bardzo często smażyłam je do Połówkowego bento. Z konfiturą truskawkową najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTakie placuszki to super sprawa ;) Zjadłam je na śniadanie, a potem przekąszałam przez cały dzien ;)
UsuńTe placuszki wyglądały obłędnie i dlatego postanowiłam wypróbować przepis :). Początkowo wystraszyłam się ilości proszku do pieczenia. Bałam się, że będzie zbyt wyczuwalny, ale na całe szczęście się myliłam. Drop Scones z Twojego przepisu są pyszne i smakowały każdemu. Polecam :)!
OdpowiedzUsuńWiem, że to sporo proszku, ale chodzi o to, aby placuszki nieco urosły ;) Bardzo się cieszę że smakowały i polecam również inne przepisy z bloga ;)
Usuńjedna łyżeczka proszku wystarczy ew. dwie i to nie wiem czy nie będzie ich czuć w smaku proszkiem/polecam natomiast dodac jabłka starte na tarce i lekko odciśnięte, wymieszać z tymi składnikami które tu są, jabłek tak /na oko/ 4-5 placuszki wychodzą pyszne
Usuń