poniedziałek, 5 marca 2018

Clapshot - zapiekanka ziemniaczana z brukwią


Clapshopt

Clapshot to tradycyjny dodatek do haggisa i zazwyczaj podaje się go jako pure. Ja jednak znalazłam ciekawy przepis na przygotowanie tej potrawy w formie zapiekanki i muszę przyznać, że okazała się rewelacyjna. Pyszna, kremowa zapiekanka ziemniaczana z brukwią będzie stanowiła wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Można nią zastąpić tradycyjne ziemniaki czy pure. Zapieczone ziemniaki są tak pyszne, że zjadłam połowę formy zanim obiad pojawił się na stole. 


zapiekanka ziemniaczana


Clapshopt - zapiekanka ziemniaczana z brukwią


Składniki: 


  • pół większej brukwi
  • 4 ziemniaki
  • mleko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 150ml śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • sól,  pieprz
  • masło do smarowania formy

zapiekanka ziemniaczana z brukwia

Przygotowanie: 


Ziemniaki i brukiew obrać i pokroić w cienkie plasterki. Najlepiej zrobić to na mandolinie lub w mikserze (brukwi i ziemniaków powinna być podobna ilość). 
Warzywa włożyć do szerokiego garnka, zalać mlekiem i zagotować. Dodać czosnek roztarty z 1 łyżeczką soli. Ziemniaki i brukiew gotować powoli przez kilkanaście minut, do czasu aż ziemniaki będą na wpół miękkie. Dodać śmietanę i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz, chwilę gotować. 
Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Mleko ze śmietaną chwilę pogotować, aż się zredukuje i nieco zgęstnieje. Ziemniaki i brukiew zalać mleczno-śmietanowym sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 
Piec przez około godzinę, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch zapiekanki przyrumieniony. 


Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo interesująco ta brukiew :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie to rewelacja ;) Brukiew smakuje nieco jak rzepa/kalarepka ;) Jest lekko słodka, idealnie nadaje się do takiej zapiekanki.

      Usuń
  2. Lubię zapiekanki z ziemniakami. Kupię brukiew i zrobię Twoja :) zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sie w niej zakochalam, jest delikatna, lekko slodka, no po prostu pyszna :)
      PS. Mozna w PL kupic brukiew? Bo tu w Szkocji to narodowe warzywo, a w Polsce chyba nieco zapomniana?

      Usuń
  3. Wow, to musi nieźle smakować! Brukiew jest mi kompletnie nieznana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, to takie "stare" warzywo, szkoda że zapomniane ;) Jeżeli nie uda ci się kupić brukwi można ją zastąpić rzepą ;)

      Usuń
  4. Brukiew jest w dalszym, ciągu mało doceniana w naszej kuchni. Przyznam, że w mojej zagościła na dobre odkąd mieszkam w Irlandii. Kiedyś to było warzywo biedoty, teraz wraca na stoły i "salony". ;) Brukiew w takiej zapiekance to fantastyczny pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dokładnie tak jak mówisz. Brukiew to obecnie w Polsce chyba tylko warzywo pastewne, a szkoda bo na prawdę jest smaczne i ciekawe w smaku ;)

      Usuń
  5. Ta zapiekanka musi być pyszna!
    W sobotę wyprawiam się po brukiew.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest super! Ja zjadłam pół naczynia zanim cały obiad był gotowy ;)

      Usuń
  6. Prosto i smacznie - to lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa propozycja nie powiem, dotychczas brukiew jadlam pod postacią surówki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, no proszę! A ja nigdy nie jadłam jej w postaci surówki;) muszę spróbować ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...