Sernik na zimno z serka Philadelphia
Tak jak pisałam w poprzednim poście po dłuższej przerwie, wyjazdach i wakacjach wracam do gotowania i publikowania. Nastała najwspanialsza pora roku i choć tu, na Wyspach sezonowość warzyw i owoców nie zaznacza się tak bardzo jak w Polsce, to warto przygotować trochę letnich potraw. Na początek coś z dodatkiem moich ulubionych truskawek. Dziś wraz z kilkoma dziewczynami - Justinka, Gin i Siankoo postanowiłyśmy przygotować sernik na zimno, ja zrobiłam go właśnie z dodatkiem truskawek.
Składniki:
- 100g herbatników
- 25g masła
- 300g truskawek
- 200g serka Philadelphia
- 125g jogurtu naturalnego
- 50g cukru
- 10g żelatyny
- opakowanie galaretki truskawkowej
Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu (można dodać nieco mniej wody) i pozostawić do wystygnięcia.
Przygotowanie bazy (spodu):
Ciastka pokruszyć i zmiksować w blenderze.
Masło roztopić (ja robię to w mikrofalówce) i dadać do ciastek, masę ponownie zmiksować, aby ciastka dokładnie wymieszały się z tłuszczem.
Przełożyć do niewielkiej tortownicy (17cm) i dokładnie i równo wyłożyć dno i dokładnie je ugnieść, wstawić do lodówki, aby się schłodziło.
Truskawki (200g) wyszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do rondelka i gotować przez kilka minut aż zmiękną, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Następnie odstawić truskawki do wystygnięcia. W międzyczasie przygotować masę serową - serek Philadelphia, jogurt grecki zmiksować z cukrem. Gdy masa truskawkowa całkiem ostygnie dodać ją do masy serowej i dokładnie wymieszać, a następnie przelać do tortownicy na spód z ciastek. Odstawić do lodówki, aby się ścięła.
Pozostałą część truskawek wyszypułkować i przekroić na wzdłuż na pół. Gdy masa serowa się zetnie, a galaretka będzie bardzo gęsta, na masie serowej ułożyć truskawki i zalać je galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin, lub do czasu aż galaretka się zetnie.
Smacznego!
UWIELBIAM;) ZAPRASZAM NA SERNICZEK NA ZIMNO Z NUTA WANILII I GALARETKĄ Z TRUSKAWKAMI.POZDRAWIAM:
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/sernik-na-zimno-z-nuta-wanilii.html
pyszności nie ma nic lepszego do kawy o tej porze roku:)
OdpowiedzUsuńDokladnie tak ;)
UsuńWidzę, że u ciebie też truskawki w serniku :) Uwielbiam takie pyszne i lekkie desery. Mam tylko pytanko ile żelatyny dodajesz?
OdpowiedzUsuńOczywiscie - truskawki sa the best! :) Wlasnie to poprawilam - mialam zelatyne w proszku w saszetkach i uzylam jakies 10g. Ale mialam problem, aby ta masa serowa mi sie sciela. W sumie przygotowanie tego sernika zajelo mi caly dzien ;/
UsuńMmm, wygląda prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńa to też bym chętnie zrobiła:)
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuń