Printfriendly

Hiszpańska coca z chorizo

Do hiszpańskiej akcji Zuzi postanowiłyśmy wspólnie przygotować hiszpańska pizze, czyli cocę. Jest to placek z dodatkami, zbliżony do znanej wszystkim pizzy. Różnica polega na tym, że tu spód piecze się sam, a następnie na już upieczony układa się dowolne dodatki. U mnie dodatkami była przesmażona z cebulką kiełbaska chorizo, czerwona papryka i oliwki.
Wraz ze mną wyzwania podjęły się: Mirabelka, Panna Malwinna i Zuzia



hiszpańska pizza z chorizo


Składniki:

Na ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 7g suszonych drożdży
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250ml wody
  • łyżeczka soli
Na farsz:
  • opakowanie kiełbaski chorizo (u mnie 430g)
  • 3 spore cebule
  • czerwona papryka
  • czarne oliwki
  • szczypiorek


hiszpańska pizza z chorizo

Przygotowanie:


Drożdże ze szczyptą cukru zalać niewielką ilością letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiać do dużej miski, wlać oliwę, sól i dodać drożdże. Wszytko dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, ugniatać przez około 5 minut, lub do czasu aż będzie gładkie i jednolite. Ciasto ufotmować w kulę i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
Piekarnik rozgrzać do 230st C. Dużą blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć na blachę, ciasto ewentualnie rozciągnąć do rogów blachy. Piec przez około 20 minut lub do czasu aż ciasto urośnie i lekko zbrązowieje.

Chorizo pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez chwilę aż tłuszcz zacznie się wytapiać, wtedy dodać cebulę pokrojoną w półplasterki. Wszystko smażyć na niewielkim ogniu aż chorizo będzie ładnie przypieczone, a cebulka skarmelizowana.

Ciasto wyjąć z piekarnika i układać na nim farsz z przesmażonego chorizo z cebulą, następnie ułożyć na nim czerwoną paprykę pokrojoną w paski, oliwki i posypać szczypiorkiem. Podawać z pomidorem.


hiszpańska pizza z chorizo

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Ale smakowita coca Ci wyszła! Uwielbiam chorizo:) Dziękuję za wspólne gotowanie:) Zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji hiszpańskiej. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byla na prawde smaczna i zdecydowanie ja powtorze :)

      Usuń
  2. Przemawia do mnie ta coca i wszystkie dodatki co się na niej znajdują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coca jest super, a farsz po prostu fantastyczny! Polecam! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger