Kurczak hara masala
21.6.14
2
Banalne
,
kuchnia indyjska
,
Kulinaria
,
kurczak
,
mięso
,
Szybkie (do pół godziny)
,
Walentynki
Po przerwie wakacyjnej znów wracam do gotowania. Dziś pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad, czyli danie kuchni indyjskiej, idealne na letnie dni. Kurczak hara masala to lekkie, aromatyczne i orzeźwiające danie, a do tego bardzo łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Jak przy większości dań, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie składników, czyli ich obranie i pokrojenie, samo gotowanie zajmuje w sumie kilkanaście minut. Hara masala jest lekka, dzięki dodatkowi jabłka lekko kwaskowa, słodka dzięki rodzynkom, a za sprawą mięty bardzo aromatyczna i orzeźwiająca. Polecam wypróbować, nawet tym nie przekonanym do łączenia mięsa z owocami i/lub miętą!
Składniki:
- 2 zielone jabłka
- 2 garście świeżej kolendry
- 2 garście świeżej mięty
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki creme fraiche lub ricotty
- 2 papryczki chili (najlepiej zielone) lub 1 jeśli nie lubicie zbyt ostrych dań
- pęczek dymki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku
- kawałek startego świeżego korzenia imbiru
- podwójna pierś z kurczaka (około 200g)
- 2 garście rodzynek
Do miksera wrzucić wszystkie składniki sosu: obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, garść kolendry, 2 garście mięty (zostawić kilka listków do przybrania), jogurt, crame fraiche, papryczki chili, dymkę, sól, cukier, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę.
Rozgrzać patelnie i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka, wymieszać, aby mięso pokryło się sosem i dusić kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Dodać rodzynki i pozostałą część kolendry, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać natychmiast z chlebkiem nan lub ryżem.
Smacznego!
Smakowicie wygląda danie a do tego bardzo ładnie podane :). Z chęcią byśmy skosztowały.
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że się podoba;) Koniecznie musicie wypróbować, bo jest przepyszne ;)
Usuń