Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to pyszna, domowa potrawa, którą chętnie zjedzą wszyscy domownicy. W zależności od tego jak zostanie doprawiona może nadawać się dla dzieci lub osób z delikatnym podniebieniem, ale można z tego też zrobić potrawę dla prawdziwych facetów, która będzie wypalała podniebienie. Zapiekanka makaronowa to prosta, tania i bardzo sycąca potrawa.
Zapiekankę makaronową z mięsem mielonym przygotowywałam już wielokrotnie, ale zawsze znikała z naczynia, zanim udało mi się zrobić zdjęcia. Tym razem jednak zdążyłam z sesją zdjęciową zanim została pochłonięta (dobrze że K. akurat uciął sobie drzemkę:)). Gorąco polecam tę zapiekankę - jest przepyszna!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Składniki:
- 250g ulubionego makaronu (najlepiej sprawdzi się penne lub świderki)
- 500g mięsa mielonego (najlepiej mieszanego, jeżeli chcecie aby zapiekanka była bardziej fit użyjcie mięsa drobiowego)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 większa marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1-2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1-2 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5-1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostre papryki
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 500ml przecieru pomidorowego (passaty)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu worcestershire (lub nieco więcej do smaku)
- sos tabasco (lub inny ostry sos, do smaku)
- sól, pieprz
- 2 garście żółtego sera
- olej do smażenia
Biały sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- listek laurowy
- pół łyżeczki gładkiej musztardy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 300ml mleka
- garść startego żółtego sera
Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym?
Makaron ugotować al dente po czym odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z rozgniecionym i drobno pokrojonym czosnkiem. Gdy cebula zmięknie dodać drobno pokrojonego selera naciowego i marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Wszystko smażyć przez kilka minut do czasu aż marchewka nieco zmięknie, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Dodać mięso mielone, dokładnie rozdrobnić i smażyć aż zbrązowieje.
Dodać przyprawy - kmin rzymski i kolendrę, słodką, ostrą i wędzoną paprykę i dokładnie wymieszać.
Wlać przecier pomidorowy (passatę) i dokładnie wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić sosem sojowym, sosem worcestershire i ostrym sosem (do smaku), ziołami - bazylią i oregano oraz pieprzem i gotować chwilę bez przykrycia, aby sos zgęstniał.
Spróbować i w razie potrzeby dodać przypraw do smaku. Mięso mielone bardzo chłonie przyprawy i może się okazać, że będzie trzeba doprawiać sos kilkukrotnie, nie obawiajcie się tego i nie żałujcie przypraw, makaron i tak później złagodzi smak.
Do mięsa dodać makaron i dokładnie wymieszać, aby makaron pokrył się sosem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Przygotowanie białego sosu:
W niedużym garnku roztopić masło i dodać liść laurowy, dodać mąkę i chwilę smażyć aż powstanie gęsta pasta. Stopniowo dolewać mleka ciągle mieszając, aby rozprowadzić mąkę. Sos powinien być dość gęsty, półpłynny. Zdjąć z ognia, dodać gałkę muszkatołową, musztardę i garść żółtego sera, wymieszać aby ser się rozpuścił. Wyłowić liść laurowy.
Przygotowanie zapiekanki:
Zapiekankę makaronową z mięsem mielonym polać białym sosem, posypać żółtym serem, oprószyć ostrą papryką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec przez około 15-20 minut lub do czasu aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.