Printfriendly

Tajska zupa pomidorowa



zupa pomidorowa po tajsku

Staram się wrócić na właściwe tory i raz w tygodniu (w czwartek) publikować wpis z przepisem na zupę. Dziś, w związku z końcówką sezonu na pomidory, przedstawiam pyszną, tajską zupę pomidorową. Przygotowana ze świeżych pomidorów z dodatkiem czerwonej pasty curry, mleka kokosowego i trawy cytrynowej ta zupa jest po prostu fantastyczna! Gorąco polecam ją wypróbować, jestem pewna że wszystkim przypadnie do gustu ;) 




jak zrobić zupę pomidorowa


Tajska zupa pomidorowa


Składniki:


  • pół średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 500-700g dojrzałych pomidorów
  • puszka (400ml) mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z polowy limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • kilka kropli sosu rybnego (opcjonalnie)
  • świeża kolendra do przybrania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić tajska zupę pomidorowa?



W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać czerwoną pastę curry i rozbitą łodygę trawy cytrynowej. Wszystko chwilę smażyć, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. 
Dodać pokrojone pomidory, wymieszać, aby pokryły się przyprawami i przesmażoną cebulą i ponownie smażyć kilka minut.
Wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż pomidory się rozgotują. Zebrać skórkę, która oddzieli się od pomidorów i wyrzucić ją. Zupę  pomidorową doprawić sosem sojowym i sosem rybnym (jeśli używacie), cukrem i sokiem z limonki. Chwilę gotować, odłowić trawę cytrynową i wyrzucić. Zupę chwilę przestudzić po czym dokładnie zmiksować.
Zupę ponownie podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem (lub sosem sojowym), sokiem z limonki i/lub cukrem do smaku. 

Tajska żupę pomidorowa podawać natychmiast przybraną świeżą kolendrą.


Tajska zupa pomidorowa

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. na pewno pyszna, uwielbiam azjatyckie smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam tę zupę i jest pyszna. Uwielbiam tajskie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki. Uwielbiam tajską kuchnię :) Chętnie wypróbuje Twój przepis, bo zapowiada się przepysznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger