Printfriendly

Mojo rojo i verde, czyli hiszpańskie sosy czerwony i zielony

Sos mojo rojo i mojo verde

Mojo rojo i verde, czyli hiszpańskie sosy czerwony i zielony to niezwykle popularne sosy szczególnie na wyspach kanaryjskich. Podaje się je jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań - mięs, ryb i owoców morza oraz warzyw, a także jako przekąskę w postaci tapas do ziemniaczków gotowanych w skórce i z dodatkiem dużej ilości soli. Sosy są niezwykle smaczne i bardzo łatwe do przygotowania, dzięki czemu na co dzień, gdziekolwiek jesteście możecie poczuć smak wysp kanaryjskich.
Mojo rojo, czyli czerwony sos jest dość pikantny i bazuje na czerwonej papryce i czerwonych papryczkach chilli. Mojo verde - sos zielony jest natomiast nieco łagodniejszy, a jego podstawą jest zielona papryka i zioła - kolendra lub natka pietruszki. Moim zdecydowanym faworytem jest mojo rojo, jest fantastyczny i na prawdę mogę używać go do wszystkiego. 
Dziś podałam moje sosy ze słonymi ziemniaczkami w mundurkach - papas arrugadas - kolejne niezwykle popularne w wyspiarskiej części Hiszpanii dnie.

hiszpanski sos mojo rojo i mojo verde


Mojo rojo i verde, czyli hiszpańskie sosy czerwony i zielony


Sos Mojo Rojo


  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2-4 ząbki czosnku (w zależności od wielkości)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Jak zrobić sos Mojo Rojo?


Czerwoną paprykę i papryczkę chilli umyć i pozbawić gniazd nasiennych i z grubsza pokroić. Wrzucić do blendera. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy - paprykę wędzoną, kmin rzymski, ocet, oliwę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Sos przełożyć do małego słoiczka i przechowywać w lodówce. 

Sos Mojo Verde


  • 1 zielona papryka
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mały pęczek natki pietruszki
  • natka kolendry (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Jak zrobić sos Mojo Verde?


Zieloną paprykę i papryczkę chilli umyć i pozbawić gniazd nasiennych i z grubsza pokroić, przełożyć do blendera. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, natkę pietruszki, kmin rzymski, ocet i oliwę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Sos przełożyć do małego słoiczka i przechowywać w lodówce. 

sos z wysp kanaryjskich

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger