Mojo rojo i verde, czyli hiszpańskie sosy czerwony i zielony
Mojo rojo i verde, czyli hiszpańskie sosy czerwony i zielony to niezwykle popularne sosy szczególnie na wyspach kanaryjskich. Podaje się je jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań - mięs, ryb i owoców morza oraz warzyw, a także jako przekąskę w postaci tapas do ziemniaczków gotowanych w skórce i z dodatkiem dużej ilości soli. Sosy są niezwykle smaczne i bardzo łatwe do przygotowania, dzięki czemu na co dzień, gdziekolwiek jesteście możecie poczuć smak wysp kanaryjskich.
Mojo rojo, czyli czerwony sos jest dość pikantny i bazuje na czerwonej papryce i czerwonych papryczkach chilli. Mojo verde - sos zielony jest natomiast nieco łagodniejszy, a jego podstawą jest zielona papryka i zioła - kolendra lub natka pietruszki. Moim zdecydowanym faworytem jest mojo rojo, jest fantastyczny i na prawdę mogę używać go do wszystkiego.
Dziś podałam moje sosy ze słonymi ziemniaczkami w mundurkach - papas arrugadas - kolejne niezwykle popularne w wyspiarskiej części Hiszpanii dnie.
Mojo rojo i verde, czyli hiszpańskie sosy czerwony i zielony
Sos Mojo Rojo
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona papryczka chilli
- 2-4 ząbki czosnku (w zależności od wielkości)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Jak zrobić sos Mojo Rojo?
Czerwoną paprykę i papryczkę chilli umyć i pozbawić gniazd nasiennych i z grubsza pokroić. Wrzucić do blendera. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy - paprykę wędzoną, kmin rzymski, ocet, oliwę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Sos przełożyć do małego słoiczka i przechowywać w lodówce.
Sos Mojo Verde
- 1 zielona papryka
- 1 zielona papryczka chilli
- 2-3 ząbki czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- natka kolendry (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka octu z białego wina
- 3 łyżki oliwy
- sól
Jak zrobić sos Mojo Verde?
Zieloną paprykę i papryczkę chilli umyć i pozbawić gniazd nasiennych i z grubsza pokroić, przełożyć do blendera. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, natkę pietruszki, kmin rzymski, ocet i oliwę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Sos przełożyć do małego słoiczka i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.