Printfriendly

Chorizo w czerwonym winie

tapas z chorizo

Hiszpańskie tapas tak mnie zafascynowały, ze nie mogę ruszyć dalej ;)  Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na rewelacyjne chorizo duszone w czerwonym winie. Jest to świetna przekąska, super smakuje w połączeniu z patatas bravas i oczywiście hiszpańskim czerwonym winem ;) 

tapas przepis

Chorizo w czerwonym winie


Składniki: 


  • 200g chorizo (użyłam pikantnego)
  • 200ml czerwonego wina
  • natka pietruszki do przybrania

Jak zrobić chorizo w czerwonym winie? 


Pętko chorizo ponakłuwać widelcem i włożyć do garnka, zalać winem i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić przez 15-20 minut. Ostudzić, przełożyć do zamykanego pojemnika lub miski (przykryć folią spożywczą) i odstawić do lodówki na 8 godzin lub na noc. 
Następnego dnia wyjąć chorizo z wina i pokroić na plasterki grubości około 0,5cm. Przełożyć na dużą patelnię. Chorizo smażyć na średnim ogniu, wlać wino w którym się marynowało i smażyć do czasu aż wino wyparuje. Mieszać od czasu do czasu. 
Natychmiast podawać przybrane natkę pietruszki. Do chorizo w czerwonym winie można podać pokrojoną na grubsze kromki bagietkę lub inne ulubione pieczywo.

chorizo tapas

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger