Chorizo w czerwonym winie
Hiszpańskie tapas tak mnie zafascynowały, ze nie mogę ruszyć dalej ;) Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na rewelacyjne chorizo duszone w czerwonym winie. Jest to świetna przekąska, super smakuje w połączeniu z patatas bravas i oczywiście hiszpańskim czerwonym winem ;)
Chorizo w czerwonym winie
Składniki:
- 200g chorizo (użyłam pikantnego)
- 200ml czerwonego wina
- natka pietruszki do przybrania
Jak zrobić chorizo w czerwonym winie?
Pętko chorizo ponakłuwać widelcem i włożyć do garnka, zalać winem i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić przez 15-20 minut. Ostudzić, przełożyć do zamykanego pojemnika lub miski (przykryć folią spożywczą) i odstawić do lodówki na 8 godzin lub na noc.
Następnego dnia wyjąć chorizo z wina i pokroić na plasterki grubości około 0,5cm. Przełożyć na dużą patelnię. Chorizo smażyć na średnim ogniu, wlać wino w którym się marynowało i smażyć do czasu aż wino wyparuje. Mieszać od czasu do czasu.
Natychmiast podawać przybrane natkę pietruszki. Do chorizo w czerwonym winie można podać pokrojoną na grubsze kromki bagietkę lub inne ulubione pieczywo.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.