Spaghetti Carbonara
Po wspaniałej kulinarnej podróży po Hiszpanii pora ruszyć dalej. Kolejny przystanek w mojej kulinarnej podróży dookoła świata, jak zapewne możecie się domyślić, to oczywiście Włochy! W związku z tym postanowiłam przygotować kilka włoskich klasyków. W pierwszej kolejności będzie to spaghetti carbonara, czyli makaron z boczkiem i sosem na bazie jajka z dodatkiem dużej ilości pieprzu. Muszę przyznać, że to danie było dla mnie wielkim odkryciem i czymś zupełnie nowym, a jednocześnie okazało się niezwykle smaczne. Zdecydowanie będę przygotowywać makaron carbonara częściej, ponieważ jest to bardzo proste, szybkie i tanie danie.
Na blogu już znajduje się sporo włoskich przepisów, a to co podoba mi się w nich najbardziej - to niesamowita prostota. Kilka składników, które do siebie idealnie pasują i wzajemnie się uzupełniają oto sekret włoskiej kuchni.
Ciekawe jest także to, że początkowo zastanawiałam się jakie dania danej kuchni mogę przygotować, ale w miarę zgłębiania tematu, prowadzenia poszukiwań, przeglądania książek i internetu oraz programów kulinarnych okazuje się, że mam tyle pomysłów na dania, że mogłabym je gotować co najmniej przez rok :) Dlatego też muszę wybierać, aby pokazać kilka przepisów z każdego kraju, po czym ruszać dalej, przecież tyle krajów jeszcze do odwiedzenia i posmakowania!
Zapraszam Was do śledzenia bloga na Facebooku i Instagramie. A moją kulinarną podróż dookoła świata znajdziecie pod #w80przepisowdookolaswiata, możecie również oznaczyć tym hasztagiem swoje zdjęcia, dzięki czemu będzie mi łatwo je znaleźć.
Spaghetti carbonara
Składniki:
- 125g wędzonego boczku*
- 2 jajka + 1 żółtko
- 250g makaronu spaghetti
- 50g parmezanu lub pecorino
- sól
- garstka czarnego pieprzu w ziarnach
Jak zrobić spaghetti carbonara?
Makaron spaghetti ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody.
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na dużą,zimną patelnię, postawić na małym gazie i powoli podgrzewać, aby tłuszcz się wytopił, a mięso ładnie przyrumieniło, czyli po prostu przygotowujemy ładne skwareczki.
Pieprz wrzucić do moździerza i utrzeć, po czym przesiać. Do przygotowania carbonary wykorzystamy przesianą, drobniejszą część pieprzu.
Gdy już nieco tłuszczu wytopi się z boczku dodać do niego około łyżeczkę utartego i przesianego pieprzu.
Do małej miseczki wbić jajka i żółtko, dodać starty parmezan lub pecorino (około 30g) oraz sporą szczyptę przesianego pieprzu, roztrzepać widelcem.
Gdy boczek jest już ładnie przysmażony, rumiany, możemy zacząć przygotowywać carbonarę. Makaron powinien być już ugotowany. Wyłączyć gaz pod patelnią i przekładać na nią makaron spaghetti prosto z garnka w którym się gotował. Nie obawiać się, że jest z wodą, to nawet lepiej, bo woda z gotowania makaronu jest częścią składową sosu, który powstanie. Dodać jeszcze więcej wody z gotowania makaronu i wszystko wymieszać z tłuszczem wytopionym z boczku, aby te składniki się połączyły i powstał sos. Po chwili, gdy temperatura na patelni spadnie (tłuszcz przestanie się smażyć), wlać roztrzepane jajka i mieszać, podlać ponownie niewielką ilością wody z gotowania makaronu i mieszać, aż powstanie zawiesisty, kremowy sos. Kremowy sos w carbonarze powstaje dzięki emulsyfikacji tłuszczu i wody, a zostaje zagęszczony dzięki żółtku jajka.
Carbonarę natychmiast nakładać na talerze i podawać oprószone przesianym pieprzem i startym parmezanem lub pecorino.
* Włosi używają guanciale, czyli wędzonych i podsuszancyh policzków wieprzowych, jest to tłusty kawałek mięsa, który w Polsce może być zastąpiony podgardlem. Do przygotowania carbonary można użyć innego i bardziej powszechnego włoskiego mięsa - pancetty, która jest odpowiednikiem polskiego boczku, z tą różnicą, że jest to mięso dojrzewające. Jeżeli chcecie zrobić carbonarę, a mieszkacie w UK, to polecam wykorzystać lardons, czyli boczek już pokrojony w kostkę i dostępny we wszystkich marketach. Jednym słowem należy użyć tłustego kawałka mięsa, aby makaron i sos przygotować na wytopionym z niego tłuszczu.
Smacznego!
Wiem jestem dziwny, ale CARBONARA to jedyna pasta jakiej nie lubię. Dla mnie to makaron z jajecznicą
OdpowiedzUsuńOj, to chyba nie jadłeś dobrej carbonary ;) Sos jest pyszny, kremowy i nie w nim żadnych "jajecznicowych glutów" ;) Polecam spróbować jeszcze raz może się przekonasz.
UsuńPS. A swoją drogą makaron z jajkiem też jest dobry ;)
Uwielbiamy dania z makaronem <3 Zawsze są proste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! przygotowanie dania z makaronu to kwestia 20-30 minut! :)
UsuńCarbonara to nasz obiadowy przysmak od lat. Zaczynamy też kombinować wersję z kurkami, no ale wtedy to już nie do końca carbonara ;-)
OdpowiedzUsuńO super! Oczywiście można do makaronu i tego wspaniałego jajecznego sosu dodawać inne rzeczy, ale wtedy faktycznie nie nazywać już tego dania carbonarą ;) A jak wpadną mi w ręce kurki, to koniecznie muszę zrobić coś podobnego ;)
Usuń