Pieczeń z mięsa mielonego z indyka
Macie dosyć, drogich i niezbyt smacznych kupnych wędlin? Mam na to rozwiązanie! Przygotowanie własnej pieczeni, doprawionej ulubionymi ziołami, która świetnie sprawdzi się w roli wędliny na kanapki! Delikatna w smaku, aromatyczna i niezwykle smaczna pieczeń z mięsa mielonego z indyka to świetna alternatywa dla sklepowej wędliny i idealny pomysł na domową wędlinę na świąteczny stół. Klops z indyka idealnie smakuje z wszelkiego rodzaju sałatkami czy ćwikłą. Wykorzystanie mięsa z indyka sprawia, że jest lekka i delikatna i mogą ja jeść osoby na diecie i dbające o linię. Gorąco polecam przygotowanie takiej pieczeni nawet na co dzień, idealnie sprawdzi się do kanapek do zabrania do pracy!
Pieczeń z mięsa mielonego z indyka
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej)
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso przełożyć do dużej miski.
Marchewkę, pietruszkę i cebulą obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Do mięsa dodać wszystkie przyprawy i zioła, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać mięso przez kilka minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Niewielką keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej mięso, lekko przycisnąć i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.
Pieczeń z mięsa mielonego z indyka można podawać jako mięso do obiadu na ciepło lub w formie wędliny na kanapki na zimno.
Smacznego!
Juz sie nie moge doczekac kiedy wyprobuje ten przepis! Okazalo sie ze musze ograniczac sol no a w kupnych wedlinach niestety jest jej cale mnostwo a nie mam warunkow by robic swoje, do ktorych i tak trzeba dodac jej spora ilosc wiec taka pieczen doslownie spada mi z nieba! Dzieki!
OdpowiedzUsuńSzkoda ze nie została podana wielkość keksowki.
OdpowiedzUsuń