Printfriendly

Jajka faszerowane awokado


Jajka faszerowane awokado

Zbliża się Wielkanoc, w związku z czym postanowiłam przygotować kilka nowych przepisów, które może Was zainspirują i zaserwujecie je na swoich świątecznych stołach. Dziś przygotowałam jajka faszerowane awokado. Przepisów na jajka faszerowane jest całe mnóstwo, u mnie na blogu znajdziecie jajka faszerowane suszonymi pomidorami (pyszne!), czy jajka faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem - (lekkie i wiosenne), jednak jajka faszerowane awokado to chyba od tej pory mój faworyt! Trzeba jednak pamiętać, że masa z awokado do faszerowania jajek musi być dobrze doprawiona, aby całość nie wyszła mdła. Zdecydowanie polecam tak przygotowane jajka nie tylko na Wielkanoc, ale na każdego rodzaju domowe przyjęcie przy stole. 
Jeżeli szukacie innych ciekawych pomysłów na jajka faszerowane to koniecznie zajrzyjcie do Patrycji!

jajka z awokado

Jajka faszerowane awokado


Składniki: 


  • 4 jajka
  • 1 awokado (dojrzałe, miękkie)
  • 1 mała szalotka
  • 1 papryczka mała chilli (do smaku)
  • ostry sos chilli (np. tabasco, do smaku)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

jajka faszerowane

Jak zrobić jajka faszerowane awokado? 


Jajka ugotować na twardo. Zahartować, ostudzić i obrać. Jajka przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wydrążyć i przełożyć do miski, dodać awokado, drobniutko posiekaną szalotkę i papryczkę chilli (do smaku, ale pasta powinna być dość pikantna, wyrazista, bo jajko i awokado same w sobie są dość mdłe), skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żółtka i awokado rozgnieść widelcem, po czym wszystko dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. W razie potrzeby doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny czy ostrym sosem chilli. Tak jak wspomniałam masa powinna być wyrazista w smaku, jedzona z białkiem i dodatkiem np. pieczywa nie będzie bardzo ostra.
Pastę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć masę na połówki jajek. 
Jajka faszerowane awokado ułożyć na talerzu, można ściąć je odrobinę od spodu, dzięki temu nie będą się przechylały, przybrać rzeżuchą i podawać. 

jajka faszerowane guacamole


 Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger