Jajka faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem
7.4.17
2
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
jajka
,
Kulinaria
,
przekąska
,
przystawka
,
rzodkiewka
,
szczypiorek
,
Wielkanoc
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, w związku z czym postanowiłam przygotować kilka przepisów, które będzie można wykorzystać na tę okazję. W pierwszej kolejności proponuję jajka, wszechobecne w tym okresie, ale warte wypróbowania także na inne okazje i imprezy. Tym razem przygotowałam jajka faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem. Proste i szybkie w przygotowaniu jajka faszerowane są bardzo efektowne i z pewnością świetnie będą się prezentowały na świątecznym stole. Do tej pory na blogu pojawiły się jajka faszerowane suszonymi pomidorami i jajka faszerowane pieczarkami w skorupkach, które również polecam Waszej uwadze!
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 4-5 rzodkiewek
- pół małego pęczka szczypiorku
- łyżka majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie wyjąć żółtka i przełożyć je do miseczki, ugnieść widelcem, dodać majonez, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
Drobno posiekany szczypiorek i rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach dodać do żółtek. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Farsz delikatnie nakładać do białek, przybrać plasterkami rzodkiewek i pozostałym szczypiorkiem.
Układać na ozdobnym talerzu przybranym np. liśćmi sałaty.
Smacznego!
Super przepis na jajka faszerowane. Lekkie, wiosenne. Świetnie się zaprezentują na świątecznym stole i nie tylko, jak piszesz. Ja miałam inny pomysł na to trzy po trzy, może uda mi się zrobić w przyszłym tygodniu ;)
OdpowiedzUsuńDzięki! Mnie te jajka bardzo smakowały i faktycznie, są bardzo wiosenne ;) Ciekawa jestem Twojego pomysłu na ten zestaw - czekam z niecierpliwością!
Usuń