Ćwikła
13.4.19
1
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
buraki
,
chrzan
,
przekąska
,
przystawka
,
Wielkanoc
Ćwikła to jeden z dodatków, który zawsze pojawiał się u mnie w domu na świątecznym stole. Ćwikła była szczególnie popularna podczas Wielkanocy, ponieważ świetnie komponuje się z jajkami i domowymi wędlinami. Jako dziecko raczej za nią nie przepadałam i mama dla mnie i mojej siostry przygotowywała zwykłe buraczki bez chrzanu. Jednak smaki się zmieniają i obecnie ja i siostra bardzo lubimy ćwikłę. Buraczki z chrzanem to świetny dodatek do pieczonych mięs i wędlin, czyli nieodzowny dodatek na świątecznym stole. Polecam!
Ćwikła
Składniki:
- 500g ugotowanych lub upieczonych buraków (użyłam gotowych)
- 1-2 łyżeczki tartego chrzanu (lub do smaku)
- kilka kropli soku z cytryny
- sól, pieprz
Jak zrobić ćwikłę:
Ugotowane lub upieczone buraki zetrzeć na miazgę, przełożyć na sito i odcedzić (najlepiej przez noc).
Starte buraki przełożyć do miski, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na jakiś czas, aby smaki się połączyły. Po kilku godzinach spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku chrzanem, solą i/lub pieprzem.
Ćwikłę przełożyć do słoiczka i odstawić do lodówki. Podawać jako dodatek do mięs i wędlin.
Smacznego!
Nie wyobrażam sobie kuchni bez buraków i ćwikły!
OdpowiedzUsuń