Jajka faszerowane tuńczykiem w dwóch wersjach
Przygotowania do świąt wielkanocnych nabierają tempa, a ja mam dla Was kolejny przepis na pyszne jajka faszerowane. Tym razem przygotowałam jajka faszerowane tuńczykiem w dwóch wersjach. Pierwsza wersja to jajka z bardzo pikantnym farszem z tuńczyka, drugie nieco łagodniejsze z dodatkiem sosu sweet-chilli. Obie wersje niezwykle smaczne i z pewnością każdy znajdzie tu swoje smaki. Ponieważ ja lubię ostre smaki, a ponadto jestem fanką sosu sweet-chili, zajadałam się obiema wersjami. Wam również polecam wypróbować obie wersje, podstawowy farsz wystarczy podzielić na dwie porcje, a następnie osobno doprawić.
Jajka faszerowane tuńczykiem w dwóch wersjach
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka tuńczyka (100g)
- 2 łyżki koperku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu
- sos chilli (np. Tabasco lub inny sos chilli) do wersji ostrej
- sos sweet-chilli (do wersji łagodnej i słodkiej)
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka przekroić na pół wzdłuż. Wydłubać żółtka i przełożyć je do miseczki, rozgnieść widelcem.
Tuńczyka odcedzić i przełożyć do miski z żółtkami, skropić sokiem z cytryny. Do tuńczyka i żółtek dodać koperek i majonez - dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa powinna być niezbyt zwarta, lekko półpłynna.
Jeżeli chcecie przygotować dwie wersje farszu masę tuńczykową podzielcie na dwie części.
Do jednej porcji dodajcie sosu Tabasco (lub innego ostrego sosu chilli), najlepiej dodawać po kilka kropli na raz, mieszać i próbować, aby farsz nie wyszedł zbyt ostry. Z drugiej strony sos powinien być dość pikantny - gdy próbujecie go samego, ponieważ po zmieszaniu z białkiem i innymi dodatkami nie będzie tak ostry.
Do drugiej części farszu dolejcie sosu sweet-chilli, również po trochu i doprawiajcie stopniowo do smaku.
Farsz nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na wydrążone połówki białek.
Jajka faszerowane tuńczykiem przybrać dodatkowo ostrym sosem, rzeżuchą lub innymi ulubionymi kiełkami.
Smacznego!
Czesto takie fobie. To moje ulubione.
OdpowiedzUsuń