Sałatka z mięsem z golonki
Po ostatnim gotowaniu wywaru mięsnego, który gotuję na podwędzanej golonce (ang. ham hock) miałam nie tylko sałatkę warzywną, którą uwielbiam, ale także kawałek mięsa z tej golonki. Już przy jakiejś poprzedniej okazji chciałam wykorzystać to mięso do zrobienia sałatki, jednak mięso zniknęło zanim zabrałam się za przygotowanie sałatki ;) Tym razem jednak się udało i zrobiłam lekką, wiosenną sałatkę z mięsem z golonką. Sałatka okazała się przepyszna! Mięso z golonki jest oczywiście smaczne samo w sobie, jednak dodatek zieleniny i świetnego, słodko - kwaśnego sosu sprawił, że golonka dostała nowego wymiaru! Polecam!
Sałatka z mięsem z golonki
Składniki:
- mięso z ugotowanej golonki
- mieszanka ulubionych sałat (np. rukola, szpinak, kiełki groszku)
- 2 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego)
- 2 łodygi dymki
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 0,5 łyżki miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 0,5 łyżeczki musztardy francuskiej (gruboziarnistej)
- 0,5 łyżeczki musztardy gładkiej np. sarepskiej
Przygotowanie sałatki z mięsem z golonki
Na indywidualnych talerzach ułożyć mieszankę sałat, na niej położyć oczyszczone kawałki mięsa z golonki, posypać drobno posiekaną dymką i świeżym groszkiem.
Do niewielkiego słoiczka wlać wszystkie składniki sosu, zakręcić i energicznie potrząsnąć, aż powstanie gładki sos.
Sałatkę polać sosem i podawać.
Smacznego!
Fajnie połączyłaś smaki!
OdpowiedzUsuńDziekuje :) I na prawde salatka byla przepyszna!
Usuń