Printfriendly

Lazania, czyli włoska zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym


Lazania przepis

Jak wspomniałam w poprzednim wpisie rozpoczynającym moją kulinarną podróż po Italii, zdecydowałam się na przygotowanie kilku klasycznych włoskich dań, których jeszcze nie ma na blogu. Mimo, że gotuję od dawna, a na blogu jest już niemal 1000 przepisów, to nie ma wśród nich przepisu na lazanię (!) (Jak to się mogło stać? Może dlatego, że nie było czasu, aby zrobić jej zdjęcie, bo zawsze błyskawicznie znika). Lazania, czyli włoska zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to wspaniałe, domowe, rodzinne danie, które idealnie smakuje podczas jesiennych, długich wieczorów. Warto przygotować dużą porcję lazanii, dlatego też postarajcie się o odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania, aby później móc postawić je na środku stołu i obdzielać pyszną zapiekanką wszystkich biesiadników. Przygotowanie lazanii jest nieco praco i czasochłonne, ja mój sos (ragu) gotowałam przez dwa dni, ale dzięki temu był niezwykle smaczny, głęboki w smaku i aromatyczny. Warto było poświęcić czas na jego przygotowanie. 

Lazania przygotowanie


Lazania, czyli włoska zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym


Składniki na lazanie (6-8 porcji):


Składniki do sosu mięsnego (ragu):


  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 700g mięsa mielonego wołowego
  • 200ml czerwonego wina
  • 2 listki laurowe
  • 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g)
  • 700ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • łyżka suszonej bazylii
  • łyżka suszonego oregano
  • sól, pieprz

Składniki do sosu beszamelowego (białego):


  • 100g masła
  • 80g mąki pszennej
  • 1 litr mleka
  • liść laurowy
  • duża szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Składniki do przygotowania lazanii:


  • kilka płatów makaronu lasagne
  • 2 kulki mozzarelli
  • Starty parmezan
  • sos mięsny 
  • sos beszamelowy

Jak zrobić lazanie, czyli włoską zapiekankę makaronową z mięsem mielonym?


Jak zrobić sos do lazanii (ragu)?


Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno pokrojony seler naciowy oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. 
Dodać mięso i smażyć na niedużym ogniu, rozdrobnić drewnianą łyżką i mieszać od czasu do czasu. Wlać wino i smażyć aż cały płyn odparuje, a na patelni pozostanie tylko tłuszcz. Dodać krojone pomidory, dokładnie wymieszać, dodać liść laurowy, sól i pieprz i gotować na małym ogniu przez około 30-40 minut. 
Mięso wyłączyć i odstawić, aby przeszło aromatami, gotowanie najlepiej dokończyć następnego dnia.
Ragu podgrzać, wlać przecier pomidorowy (passatę), suszą bazylię i oregano, dokładnie wymieszać i gotować na najmniejszym ogniu przez około godzinę od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jak zrobić sos beszamelowy - biały sos?


W garnku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć przez kilka minut aż mąką będzie złota. Wlać mleko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Dodać liść laurowy, startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotować przez około 10 minut lub do czasu aż sos zgęstnieje. Powinien być gęsty, półpłynny. Zdjąć z ognia i odstawić.

Przygotowanie lazanii:


Dno dużego naczynia żaroodpornego posmarować niewielką ilością sosu mięsnego (ragu). Ułożyć na nim płaty lazanii, na niej położyć warstwę sosu mięsnego (ragu), polać beszamelem (białym sosem) oprószyć parmezanem i kawałkami mozzarelli, przykryć warstwą płatów lazaniii ponownie posmarować sosem mięsnym i beszamelowym i posypać serami, ułożyć kolejną warstwę płatów makaronu, sosów i sera. I tak do wykończenia składników lub na ile wystarczy miejsca w naczyniu.

Naczynie z lazanią przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze przez około 10 minut, aby wierzch lazaniisię przyrumienił. 

Upieczoną lazanię w naczyniu żaroodpornym postawiać na desce na środku stołu i nakładać na talerze. Można podać do niej ulubioną sałatę.

lazania jak zrobic

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger