Printfriendly

Cannelloni z ricottą i szpinakiem


cannelloni ze szpinakiem przepis

Kolejny przepis z kuchni włoskiej to cannelloni nadziewane ricottą i szpinakiem. Jest to przepyszne połączenie! Ricotta to ser pochodzący z Włoch i tam niezwykle popularny. Można jeść go na surowo, jednak zdecydowanie częściej wykorzystywany jest jako podstawa do różnego rodzaju farszów do dań wytrawnych oraz jako baza do dań słodkich. Cannelloni ze szpinakiem to proste i szybkie do przygotowania danie, idealne na obiad w tygodniu :) Polecam!


canneloni ze szpinakiem jak zrobic

Cannelloni z ricottą i szpinakiem


Składniki: 


  • 10 - 12 rurek makaronu cannelloni
  • opakowanie sera ricotta (200-250g)
  • duża garść szpinaku (można użyć mrożonego - rozmrozić dobrze odsączyć i odcisnąć)
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka startego parmezanu lub grana padano
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Na biały sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 500ml mleka
  • 2 garście startego żółtego sera
  • spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz


canneloni ze szpinakiem

Jak zrobić cannelloni z ricottą i szpinakiem?


Przygotowanie białego sosu:


W niedużym garnku roztopić masło, dodać mąkę, wymieszać i chwilę smażyć. 
Zmniejszyć gaz, stopniowo wlewać mleko ciągle mieszając. Masę dobrze wymieszać, najlepiej rózgą, aby nie było żadnych grudek. Sos gotować przez około 10 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gdy sos się zagęści dodać żółty ser, podgrzewać i mieszać jeszcze przez chwilę, aż ser się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić.

Przygotowanie nadzienia:


Do miksera włożyć ser ricotta, umyty i osuszony szpinak, jajko, parmezan, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Wszystko zmiksować na gładką pastę. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku.

Przygotowanie cannelloni z ricottą i szpinakiem:


Makaron cannelloni, podobnie jak makaron do lazanii, nie wymaga wcześniejszego gotowania (sprawdźcie instrukcję na opakowaniu).

Nadzienie z ricotty i szpinaku przełożyć do szprycy i napełniać nim rurki cannelloni.

Makaron z farszem układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.

Nafaszerowane rurki cannelloni polać białym sosem, naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 35-40 minut lub do czasu aż makaron będzie miękki. 

Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika z ulubioną sałatą.


Cannelloni z ricottą i szpinakiem

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger