Risotto alla milanese, czyli risotto z szafranem
Risotto to moje ulubione danie kuchni włoskiej. Przygotowywałam już risotto z różnymi dodatkami, w tym moim zdaniem najlepsze risotto z suszonymi grzybami oraz risotto z gruszką i gorgonzolą, ale dziś postanowiłam wrócić do korzeni i przygotować najprostszą i chyba najbardziej znaną wersję tej potrawy, a mianowicie risotto alla milanese, czyli risotto z szafranem. Risotto to danie wywodzące się z północnych Włoch, a legenda głosi, że powstało właśnie w Mediolanie w czasie budowy mediolańskiej katedry Duomo. Szafran wykorzystywano wówczas jako barwnik do kolorowania szyb używanych do wykonywania witraży. Pewnego dnia jednemu ze szklarzy nasypało się nieco szafranu do kotła z gotującym się ryżem i tak powstał żółty, aromatyczny ryż zwany od tamtego czasu risotto alla milanese.
Risotto alla milanese, czyli risotto z szafranem
Składniki:
- 300g ryżu do risotto np. arborio
- 2 większe szalotki bananowe
- 2 łyżki masła
- 200ml białego wytrawnego wina
- duża szczypta szafranu
- litr rosołu lub bulionu warzywnego
- garść startego parmezanu
- sól, pieprz
Jak zrobić risotto alla milanese?
Bulion postawić na małym ogniu, aby cały czas był gorący.
Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem roztopić 1 łyżkę masła i przesmażyć na niem szalotkę posiekaną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać ryż i chwilę go smażyć, mieszając, aby pokrył się tłuszczem.
Szafran wsypać do szklanki z winem i wymieszać. Białe wino z szafranem wlać do smażącego się ryżu i smażyć aż ryż wchłonie płyn.
Zacząć podlewać ryż rosołem, jednorazowo wlewać po łyżce wazowej, ryż delikatnie mieszać drewnianą łyżką i czekać aż ryż wchłonie cały płyn. Wlać następną porcję rosołu, mieszać i czekać aż się wchłonie, po czym wlać kolejną i tak aż do czasu, gdy ryż będzie al dente, czyli miękki, ale jędrny. Risotto doprawić sola i pieprzem. Wyłączyć gaz, dodać łyżkę masła oraz starty parmezan, wymieszać i natychmiast podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.