Pieczarki faszerowane ricottą
10.9.20
0
Banalne
,
danie wegetariańskie
,
kuchnia włoska
,
pieczarki
,
ricotta
,
Szybkie (do pół godziny)
Kolejne danie kuchni włoskiej to pieczarki faszerowane ricottą. Przepis na to danie pochodzi z książki Jamiego Olivera - Włochy Jamiego. Jak już wspomniałam przy przepisie na cannelloni z ricottą i szpinakiem, ricotta to niezwykle popularny we Włoszech ser, wykorzystywany w bardzo wielu przepisach. Dziś nafaszerowałam nim pieczarki. Początkowo obawiałam się, że takie połączenie będzie mdłe, jednak dodatek skórki z cytryny i odrobiny chilli, sprawił że pieczarki okazały się niezwykle smaczne. Farsz z ricotty jest niezwykle aromatyczny, lekki, orzeźwiający - jednym słowem pyszny! Gorąco polecam pieczarki faszerowane ricottą! Takie danie idealnie nadaje się na przystawkę.
Pieczarki faszerowane ricottą
Składniki:
- 6 sztuk większych, otwartych pieczarek
- 1 opakowanie serka ricotta (200-250g)
- skórka z 1 cytryny
- 1 czerwona papryczka chilli
- 1 łyżeczka oregano
- garść startego parmezanu
- sól, pieprz
Jak zrobić pieczarki faszerowane ricottą?
Pieczarki oczyścić i delikatnie usunąć ogonki.
W misce wymieszać ser ricotta ze skórką z cytryny, drobniutko posiekaną papryczką chilli, oregano, parmezanem oraz solą i pieprzem.
Ricottę nałożyć do kapeluszy pieczarek (tak z górką). Na wierzchu oprószyć parmezanem.
Faszerowane pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut, lub do czasu aż ser będzie lekko rumiany.
Natychmiast podawać na ulubionej sałacie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.