Arancini, czyli ryżowe kulki z mozzarellą
11.9.20
0
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
danie wegetariańskie
,
kuchnia maltańska
,
kuchnia włoska
,
risotto
,
ryż
Arancini, czyli ryżowe kulki to danie wywodzące się z Sycylii. Jednak ponieważ Malta leży bardzo blisko tej włoskiej wyspy również tam są niezwykle popularne. Arancini to nic innego jak smażone na głębokim tłuszczu kulki ryżowe z resztek risotto. Arancini mogą być nadziewane serem lub sosem typu ragu. Mnie zostało nieco risotto alla milanese i w związku z tym postanowiłam wykorzystać je do zrobienia arancini. Przygotowałam proste arancini nadziewane mozzarellą. Jeżeli lubicie risotto, ale brakuje Wam w nim nieco chrupkości, to z pewnością pokochacie arancini! Danie jest przepyszne!
Arancini, czyli ryżowe kulki
Składniki:
- risotto z poprzedniego dnia
- mąka
- bułka tarta
- 1 jajko
- kawałek sera mozzarella
- olej do smażenia (użyłam frytkownicy)
Jak zrobić arancini, czyli kulki ryżowe?
Risotto uformować w kulki wielkości piłeczki do golfa, następnie rozgnieść je na otwartej dłoni, w środek włożyć kostkę sera mozzarella, po czym zagnieść ryż formując kulkę. Zrobić tak z pozostałą częścią ryżu. U mnie wyszło 6 kulek.
W rondlu lub we frytkownicy rozgrzać tłuszcz do 170 stopni.
Ryżowe kulki delikatnie obtoczyć najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane arancini delikatnie włożyć do tłuszczu i smażyć przez kilka minut aż będą ładnie rumiane, złociste. Usmażone arancini wyjąć na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu. Podawać na ulubionej sałacie. Arancini można także podać z sosem pomidorowym, lub z sosem typu ragu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.