Printfriendly

Maltańskie zapiekanki ze szpinakiem


zapiekanki ze szpinakiem

Maltańskimi zapiekankami ze szpinakiem zajadałam się podczas pobytu na tej maleńkiej wyspie. Na Malcie na każdym kroku możecie spotkać pastizzerie, gdzie sprzedają pierożki (pie) z różnego rodzaju nadzieniami. Ten ze szpinakiem bardzo mi smakował, fantastyczny był także taki z ricottą. Zapiekanka ze szpinakiem to świetna przekąska, bierze się ją w rękę i można ruszyć dalej zwiedzać piękną wyspę. 

ciasto francuskie ze szpinakiem

Maltańskie zapiekanki ze szpinakiem


Składniki: 


  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego (w rolce)
  • 500g mrożonego szpinaku (siekanego)
  • 1 średnia cebula
  • 1 por
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie
  • 2-3 garście czarnych oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • starta skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Jak zrobić maltańskie zapiekanki ze szpinakiem? 


Zamrożony szpinak przesypać na sito i odstawić, aby się rozmroził i obciekł z nadmiaru wody.
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pora pokrojonego w cienkie plasterki (tylko biała i jasnozielona część) oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Wszytko smażyć przez kilka minut aż cebula i por się zeszklą. 
Dodać szpinak, odsączonego tuńczyka, posiekane czarne oliwki, dużą szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej oraz startą skórkę z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszytko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Farsz powinien być lekko kwaskowy. 
W małej miseczce roztrzepać jajko.
Ciasto francuskie powycinać w większe koła, na każde nakładać po łyżce farszu, ciasto złożyć do góry i dookoła farszu. Możecie też zlepić zwykłe pierożki, lub dowolny inny kształt. Zapiekanki ułożyć na papierze do pieczenia. Ciasto posmarować jajkiem.
Zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni i piec przez około 20 minut lub do czasu aż pierożki będą rumiane. 
Można jeść na ciepło lub na zimno. 

sakiewki ze szpinakiem

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Swietne! I do tego kawa (np https://etnocafe.pl/) i mamy pelen zestaw. Pytanko. Osobiscie nie przepadam za oliwkami. uważasz to za taki must have czy mozna je przeskoczyc? A moze jakis zamiennik?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger