Greckie pulpeciki w sosie pomidorowym
Dziś postanowiłam przygotować greckie pulpeciki w sosie pomidorowym. Niezwykle smaczne i aromatyczne idealnie sprawdzą się na szybki obiad. Pulpeciki w sosie pomidorowym to idealne danie na jesienny obiad, a jego kolor i smak wciąż przypomina o gorącym lecie. Gorąco polecam!
Greckie pulpeciki w sosie pomidorowym
Składniki:
Na pulpety:
- 500g mięsa mielonego (użyłam wieprzowego, można zrobić z mieszanego lub drobiowego)
- 1 cebula starta na tarce o małych oczkach
- 1 jajko lekko roztrzepane
- 50 gram ryżu
- 2 łyżki natki pietruszki
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- sól, pieprz
Na sos:
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 3-4 listki szałwii
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- 200ml bulionu, rosołu lub wody
- sól, pieprz
Jak zrobić greckie pulpeciki w sosie pomidorowym?
Przygotowanie pulpetów:
Mięso przełożyć do dużej miski, dodać startą cebulę, roztrzepane jajko, ryż, posiekaną natkę pietruszki, skórkę z pomarańczy oraz sól i pieprz do smaku. Mięso dokładnie wyrobić i uformować niewielkie pulpeciki o wydłużonym kształcie.
Na patelni rozgrzać olej do smażenia i przesmażyć na nim pulpeciki, aż będą ładnie przyrumienione z każdej strony. Po czym przełożyć na talerz i odstawić.
Przygotowanie sosu:
Na patelnię na której smażyły się pulpeciki dolać nieco oleju i przesmażyć na nim cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodać szałwię i pomidory i chwilę gotować. Wlać bulion lub wodę, wymieszać, zagotować. Do sosu delikatnie włożyć przesmażone pulpety, "zagrzebać" w sosie i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Greckie pulpeciki w sosie pomidorowym nakładać na talerze i podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Czy ryż dodaje się do mięsa surowy czy ugotowany?
OdpowiedzUsuń