Printfriendly

Greckie pulpeciki w sosie pomidorowym


pulpeciki w sosie pomidorowym

Grecja to spory i bardzo zróżnicowany geograficznie kraj, a co za tym idzie jego kuchnia jest również bardzo  urozmaicona. Na północy kraju dominuje tradycyjna, nieco cięższa kuchnia lądowa, natomiast na południu, na wyspach przeważają ryby i owoce morza oraz duża ilość warzyw i owoców. 
Dziś postanowiłam przygotować greckie pulpeciki w sosie pomidorowym. Niezwykle smaczne i aromatyczne idealnie sprawdzą się na szybki obiad. Pulpeciki w sosie pomidorowym to idealne danie na jesienny obiad, a jego kolor i smak wciąż przypomina o gorącym lecie. Gorąco polecam!

klopsiki w sosie pomidorowym

Greckie pulpeciki w sosie pomidorowym


Składniki: 


Na pulpety:

  • 500g mięsa mielonego (użyłam wieprzowego, można zrobić z mieszanego lub drobiowego)
  • 1 cebula starta na tarce o małych oczkach
  • 1 jajko lekko roztrzepane
  • 50 gram ryżu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • sól, pieprz

Na sos:

  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 3-4 listki szałwii
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 200ml bulionu, rosołu lub wody
  • sól, pieprz

Jak zrobić greckie pulpeciki w sosie pomidorowym? 


Przygotowanie pulpetów:


Mięso przełożyć do dużej miski, dodać startą cebulę, roztrzepane jajko, ryż, posiekaną natkę pietruszki, skórkę z pomarańczy oraz sól i pieprz do smaku. Mięso dokładnie wyrobić i uformować niewielkie pulpeciki o wydłużonym kształcie. 
Na patelni rozgrzać olej do smażenia i przesmażyć na nim pulpeciki, aż będą ładnie przyrumienione z każdej strony. Po czym przełożyć na talerz i odstawić. 

Przygotowanie sosu:


Na patelnię na której smażyły się pulpeciki dolać nieco oleju i przesmażyć na nim cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodać szałwię i pomidory i chwilę gotować. Wlać bulion lub wodę, wymieszać, zagotować. Do sosu delikatnie włożyć przesmażone pulpety, "zagrzebać" w sosie i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Greckie pulpeciki w sosie pomidorowym nakładać na talerze i podawać z ulubionym pieczywem. 


Greckie pulpeciki w sosie pomidorowym

Smacznego!


1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger