Risotto z gruszką i gorgonzolą
Jesień obdarza nas wspaniałymi warzywami i owocami, są wśród nich oczywiście gruszki. Dlatego też dziś chciałabym zaproponować przepyszne risotto z gruszką i gorgonzola. Danie to jest fantastyczne - słodkie, lekko pikantne i kwaskowe. Gorąco polecam!
Pochodzenie i kolejne etapy przygotowania prawdziwego risotto szczegółowo opisałam w przepisie na risotto z suszonymi grzybami, do którego Was odsyłam jeżeli chcecie dokładnie zapoznać się z historia oraz prawidlowym przygotowaniem prawdziwego risotto.
Składniki:
- 1 nieduża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 200ml białego wina (użyłam półsłodkiego, ale doskonale nada się także wytrawne)
- 500-700ml bulionu warzywnego
- 3-4 dojrzałe, soczyste gruszki
- 250g ryżu arborio
- 150g sera gorgonzola
- szczypta tymianku
- 3 ziarna kardamonu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- oliwa
- masło
Przygotowanie:
Na dużej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać oliwę i masło, gdy tłuszcze się połączą dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, chwilę go przesmażyć, jednak należy uważac, aby się nie przypalił, bo będzie gorzki i niesmaczny. W takiej sytuacji należy go wyrzucić i zacząć od nowa. Do czosnku dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulą i smażyć aż się zeszkli.
W międzyczasie obrać gruszki i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Gruszkę wraz z sokiem dodać do przesmażonej cebuli, skropić ją sokiem z połowy cytryny. Doprawić pieprzem i papryką, dodać tymianek i kardamon. Następnie wlać połowę wina, dokładnie wymieszać i poczekać aż gruszki puszczą sok. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać i smażyć chwilę aż ryż zrobi się szklisty. Wlać resztę wina i smażyć na niewielkim ogniu aż ryż wchłonie całe wino. Następnie ryż stopniowo podlewać gorącym bulionem warzywnym, gdy ryż "wypije" jedną porcję, dolać kolejną i tak do czasu aż ryż będzie miękki - al dente, czyli miękki, ale jednocześnie lekko twardawy, czyli taki, aby stawiał niewielki opór zębom. W miarę gotowania z ryżu będzie wydzielała się skrobia, z której powstanie pyszny kremowy sos, który stanowi podstawę dobrego risotto. Gdy ryż będzie już miękki dodać pokruszoną gorgonzolę i delikatnie wszystko wymieszać, zostawić na chwilę aż ser się roztopi. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natychmiast podawać.
Smacznego!
FAJNY POMYSŁ!
OdpowiedzUsuńOwszem i pyszny! ;)
UsuńStrasznie ciekawe to risotto - gruszka i gorgonzola - oryginalne i niebanalne połączenie. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)
OdpowiedzUsuńI niesamowicie smaczne :) A połączenie gruszki i gorgonzoli jest po prostu rewelacyjne ;) Gorąco polecam ;)
Usuń