Patatas bravas, czyli hiszpańskie frytki
Patatas bravas, czyli hiszpańskie frytki to niezwykle popularne, wręcz sztandarowe danie. Można je porównać do belgijskich frytek z majonezem. Hiszpańskie "frytki" mają nieregularny kształt i podawane są z pikantnym sosem z dodatkiem wędzonej papryki. Jest to kolejne danie typu tapas, niezwykle popularne w hiszpańskich barach.
Patatas bravas, czyli hiszpańskie frytki
Składniki:
- 0,5kg ziemniaków
- olej do smażenia
Na sos:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka ostrej wędzonej papryki
- 200ml rosołu (bulionu lub wywaru warzywnego)
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Jak zrobić patatas bravas?
Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki umyć, nie obierać (!) i pokroić na nieregularne kawałki wielkości kęsa.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, gdy będzie gorący wrzucić ziemniaki i smażyć je przez około 20-25 minut lub do czasu aż będę złociste. Odłowić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Przygotowanie sosu:
W czasie gdy ziemniaki się smażą przygotować sos. (Sos można przygotować wcześniej i podgrzać go przed podaniem, gdy ziemniaczki będą usmażone).
W niedużym garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać łyżkę mąki i smażyć przez minute ciągle mieszając. Następnie dodać słodką i ostrą wędzoną paprykę i smażyć przez chwilę, aż zaczną wydobywać się aromaty. Wlać bulion, zamieszać i gotować na małym ogniu przez około 20 minut, lub do czasu aż sos będzie gęsty. Sos zmiksować na gładką konsystencję za pomocą ręcznego blendera. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.
Usmażone i odsączone z nadmiaru tłuszczu ziemniaki przełożyć na miseczkę, polać sosem i natychmiast podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.