Pinchos z krewetką i chorizo
Zapraszam na kolejne tapas. Jak już wspominałam tapasy to niezwykle proste, małe przekąski, które je się w Hiszpanii do wina lub piwa. Na północy kraju niezwykle popularne są tzw. pinchos, czyli przekąski nadziane na wykałaczkę - rodzaj polskich koreczków. Często można spotkać tapasy, czy właśnie pinchos z marynowanych warzyw. Ja dziś przygotowałam pinchos z krewetką i chorizo. Tak proste, a tak pyszne! Gorąco polecam! Idealne do szklaneczki czerwonego wina na letni wieczór!
Pinchos z krewetką i chorizo
Składniki na 12 tapasów:
- 12 plasterków chorizo
- 12 ugotowanych krewetek
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 12 wykałaczek
Jak zrobić pinchos z krewetką i chorizo?
Chorizo pokroić na plasterki o grubości kilku milimetrów.
Krewetki oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Złożenie pinchos - na plasterku chorizo położyć listek bazylii i krewetkę, wszystko nadziać na wykałaczkę i układać na talerzyku.
Podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.