Printfriendly

Pinchos z krewetką i chorizo


hiszpanskie tapas

Zapraszam na kolejne tapas. Jak już wspominałam tapasy to niezwykle proste, małe przekąski, które je się w Hiszpanii do wina lub piwa. Na północy kraju niezwykle popularne są tzw. pinchos, czyli przekąski nadziane na wykałaczkę - rodzaj polskich koreczków. Często można spotkać tapasy, czy właśnie pinchos z marynowanych warzyw. Ja dziś przygotowałam pinchos z krewetką i chorizo. Tak proste, a tak pyszne! Gorąco polecam! Idealne do szklaneczki czerwonego wina na letni wieczór! 

tapas hiszpanskie przepis

Pinchos z krewetką i chorizo


Składniki na 12 tapasów: 


  • 12 plasterków chorizo
  • 12 ugotowanych krewetek
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 12 wykałaczek


Jak zrobić pinchos z krewetką i chorizo? 


Chorizo pokroić na plasterki o grubości kilku milimetrów.
Krewetki oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Złożenie pinchos - na plasterku chorizo położyć listek bazylii i krewetkę, wszystko nadziać na wykałaczkę i układać na talerzyku.
Podawać.

tapas z krewetka

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger