Hiszpańskie tapas
Moją kulinarną podróż kontynuuję do Hiszpanii. Hiszpania nieodmiennie kojarzy mi się z tapasami. Tapasy to małe przekąski, które je się w ciągu dnia do piwa lub lampki wina. Tapasy różnią się w zależności od regionu. Hiszpańskie tapasy mogą być bardzo proste jak np. plastry szynki jamon czy grzanka z pomidorem, a niektóre mogą być o wiele bardziej skomplikowane. Tapasy wywodzą się z Andaluzji, gdzie Hiszpanie pijąc wino nakrywali je plastrem suchej kiełbasy, aby chronić napój przed muchami. Z biegiem czasu zaczęto dodawać do tego kromkę pieczywa z różnymi dodatkami. Tapasy przez lata ewoluowały i obecnie mogą stanowić niezwykle wyrafinowane potrawy tworzące pełne danie.
Takie małe przekąski w postaci tapasów to świetny pomysł na każdą imprezę.
Hiszpańskie tapas
Przygotowałam dziś zestaw 4 hiszpańskich tapas. Tapasy, które proponuję, poza faszerwanymi oliwkami, są na ciepło, ale wierzcie są fantastyczne! Polecam!
Szaszłyki wieprzowe z zieloną papryką
Składniki:
- 500g schabu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- duża szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżki hiszpańskiej oliwy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 zielona papryka
- sól, pieprz
Jak zrobić szaszłyki wieprzowe z zieloną papryką?
Mięso pokroić w plastry grubości około 1 cm, a następnie pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
W miseczce połączyć oliwę i koncentrat pomidorowy z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, słodką papryką, kminem rzymskim, cynamonem i pieprzem kajeńskim oraz solą i pieprzem. Mięso zalać marynatą, dokładnie wymieszać, aby pokryło się przyprawami. Przykryć i odstawić do lodówki na noc.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę wielkości około 2cm.
W niedużym garnku zagotować wodę i blanszować w niej paprykę przez kilka minut. Odcedzić.Przelać zimną wodą.
Na krótkie patyczki do szaszłyków, lub wykałaczki nadziewać kawałek mięsa, paprykę i kawałek mięsa. Szaszłyki grillować przez około 10-12 minut, smarując pozostałą marynatą.
Natychmiast podawać.
Pulpeciki w sosie migdałowym
Składniki:
- 500g chudego mięsa mielonego wieprzowego
- 50g bułki
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 jajko
- gałka muszkatołowa
- mąka
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- oliwa do smażenia
Sos migdałowy:
- 120g migdałów bez skórki
- 25g bułki
- 2 ząbki czosnku
- 150ml białego wytrawnego wina
- 450ml rosołu lub wywaru warzywnego
- 2 łyżki oliwy hiszpańskiej
- sól, pieprz
Jak zrobić pulpeciki w sosie migdałowym?
Bułkę włożyć do miseczki, zalać wodą i odstawić, aby nasiąknęła. Następnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski. Dodać do niej mięso mielone, czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki i wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem oraz świeżo zmieloną gałką muszkatołową. Mięso dokładnie wyrobić. Na duży talerz wysypać nieco mąki po czym formować małe pulpeciki i obtaczać je w mące.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki przez kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Zdjąć łyżką cedzakową i przełożyć na czysty talerz.
Przygotowanie sosu migdałowego:
Na tej samej patelni gdzie smażyły się pulpeciki rozgrzać nieco więcej oliwy, dodać migdały i bułkę i chwilę smażyć aż ładnie się przyrumienią. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę smażyć 30 sekund po czym wlać białe wino i gotować przez 2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić, aby nieco ostygł. Następnie sos dokładnie zmiksować w blenderze lub mikserem ręcznym po przełożeniu do wysokiego naczynia. Przelać z powrotem na patelnie, podgrzać, dodać pulpeciki i dusić na małym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przełożyć na duży talerz, skropić sokiem z cytryny, oprószyć natką pietruszki i natychmiast podawać.
Pieczarki czosnkowe
Składniki:
- 400g drobnych, białych, jędrnych pieczarek oczyszczonych
- kilka łyżek hiszpańskiej oliwy
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Jak zrobić pieczarki czosnkowe?
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek, smażyć około minuty. Wrzucić pieczarki i smażyć na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i smażyć aż pieczarki puszczą wodę, wtedy podkręcić ogień i smażyć mieszając od czasu do czasu aż woda wyparuje. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wrzucić natkę pietruszki, smażyć jeszcze przez minutę po czym natychmiast podawać.
Oliwki faszerowane
Składniki:
- 2 łyżki hiszpańskiej oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 garście czarnych i zielonych oliwek bez pestek
- płat papryki marynowanej lub grillowanej
- duża garść migdałów bez skórki
Jak zrobić oliwki faszerowane?
W małej miseczce wymieszać olej, ocet winny i posiekaną natkę pietruszki.
Oliwki ponacinać wzdłuż, tak aby je otworzyć. Oliwki faszerować część migdałami, a część czerwoną papryką pokrojoną na małe kawałki. Oliwki przełożyć do miseczki z dressingiem i delikatnie wymieszać. Podawać.
Smacznego!
Wszystko wygląda tak apetycznie ale najbardziej ciekawią nas te pieczarki :D
OdpowiedzUsuńFajnie, cieszę się, że moje pomysły na tapasy się podobają ;) Zdecydowanie polecam wypróbować pieczareczki, są bardzo samczne! :)
Usuńooooo! Koniecznie muszę wypróbować te pieczarki z czosnkiem!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam! :)
UsuńAż sie te przekąski proszą o kieliszek andaluzyjskiej Sherry Fino, najlepiej En Rama czyli niefiltrowanej
OdpowiedzUsuńMówiąc szczerze sherry nigdy nie próbowałam, zdecydowania zostałabym przy dobrym czerwonym winie ;)
Usuń