Printfriendly

Croque monsieur, czyli tost francuski

Croque monsieur

Na zakończenie mojej podróży kulinarnej po smakach Francji postanowiłam przygotować jedno z bardziej znanych, a jednocześnie bardzo prostych potraw - croque monsieur, czyli tost francuski. Croque monsieur to nic innego jak pieczywo zapiekane z serem i szynką, ekstra dodatkiem jest tu sos beszamelowy, którym posmarowane jest pieczywo. Całość jest niezwykle smaczna, choć raczej ciężka i zdecydowanie nie jest to danie fit. Mimo wszystko zdecydowanie polecam spróbować! Jestem pewna, że wszystkim zasmakuje :) 

tost z szynka i serem



Croque monsieur, czyli tost francuski


Składniki na 3 tosty: 


  • 6 kromek dobrego chleba na zakwasie
  • 1 czubata łyżka masła + masło do smarowania tostów
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 150ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • musztarda
  • starty żółty ser (Ementaler, Cheddar lub Gruyere)
  • 3 grube plastry szynki

Jak zrobić croque monsieur, czyli tost francuski: 


Kromki pieczywa lekko stostować lub zgrillować po obu stronach. Następnie każdą kromkę posmarować masłem po jednej stronie. 

Przygotować beszamel:


W małym rondelku roztopić masło, dodać mąkę i cały czas mieszać, następnie stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszając trzepaczką, aby powstał gładki, gęsty sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Sos odstawić.

Przygotowanie tostów:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
3 kromki (spody) posmarować musztardą po stronie gdzie wcześniej były posmarowane masłem. Następnie nałożyć grubszą warstwę sosu beszamelowego, posypać startym żółtym serem i przykryć plastrem szynki. 
Suchą stronę pozostałych kromek posmarować beszamelem i położyć tą stroną na szynce, lekko docisnąć. Wierzch tostów ponownie posmarować niewielką warstwą beszamelu i posypać serem.
Tosty ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika na 6-8 minut lub do czasu aż ser się rozpuści, a tosty będą rumiane.
Natychmiast podawać. 

Croque monsieur jak zrobic

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger