Croque monsieur, czyli tost francuski
Na zakończenie mojej podróży kulinarnej po smakach Francji postanowiłam przygotować jedno z bardziej znanych, a jednocześnie bardzo prostych potraw - croque monsieur, czyli tost francuski. Croque monsieur to nic innego jak pieczywo zapiekane z serem i szynką, ekstra dodatkiem jest tu sos beszamelowy, którym posmarowane jest pieczywo. Całość jest niezwykle smaczna, choć raczej ciężka i zdecydowanie nie jest to danie fit. Mimo wszystko zdecydowanie polecam spróbować! Jestem pewna, że wszystkim zasmakuje :)
Croque monsieur, czyli tost francuski
Składniki na 3 tosty:
- 6 kromek dobrego chleba na zakwasie
- 1 czubata łyżka masła + masło do smarowania tostów
- 1 czubata łyżka mąki
- 150ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- musztarda
- starty żółty ser (Ementaler, Cheddar lub Gruyere)
- 3 grube plastry szynki
Jak zrobić croque monsieur, czyli tost francuski:
Kromki pieczywa lekko stostować lub zgrillować po obu stronach. Następnie każdą kromkę posmarować masłem po jednej stronie.
Przygotować beszamel:
W małym rondelku roztopić masło, dodać mąkę i cały czas mieszać, następnie stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszając trzepaczką, aby powstał gładki, gęsty sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Sos odstawić.
Przygotowanie tostów:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
3 kromki (spody) posmarować musztardą po stronie gdzie wcześniej były posmarowane masłem. Następnie nałożyć grubszą warstwę sosu beszamelowego, posypać startym żółtym serem i przykryć plastrem szynki.
Suchą stronę pozostałych kromek posmarować beszamelem i położyć tą stroną na szynce, lekko docisnąć. Wierzch tostów ponownie posmarować niewielką warstwą beszamelu i posypać serem.
Tosty ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika na 6-8 minut lub do czasu aż ser się rozpuści, a tosty będą rumiane.
Natychmiast podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.