Vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy
Im dłużej zgłębiam kuchnię francuską tym bardziej zaczyna mi ona smakować, dlatego też zostanę przy niej jeszcze chwilę, ale już nie za długo, ponieważ trzeba ruszać w dalszą podróż, kolejna pyszna kuchnia czeka ;) Na letnie upały polecam pyszną zupę vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy. Zupa jest rewelacyjna, kremowa, lekko słodka dzięki wspaniale skarmelizowanym porom. Zdecydowanie polecam!
Vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy
Składniki:
- 3-4 większe pory (około 450g) tylko biała i jasnozielona część
- 2-3 duże szalotki bananowe
- 250g ziemniaków
- 500ml rosołu lub wywaru warzywnego, ewentualnie wody
- łyżka śmietany
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła do smażenia
- szczypiorek do przybrania
Jak zrobić vichyssoise, czyli chłodnik ziemniaczano - porowy?
W garnku rozgrzać łyżkę masła i usmażyć na niej drobno posiekaną szalotkę oraz pory pokrojone w cienkie plasterki. W razie potrzeby dodać nieco masła. Warzywa smażyć na małym ogniu, aby się skarmelizowały, ale uważać, aby się nie przypaliły, aby nie były brązowe.
Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i chwilę wszystko smażyć.
Wlać rosół (bulion lub wodę), dodać sól i pieprz, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia.
Gdy zupa ostygnie dokładnie zmiksować ją blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym, aż będzie jednolicie gładka. Dodać śmietanę, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Zupę dobrze schłodzić, po czym podawać przybraną drobno posiekanym szczypiorkiem.
Jeżeli zupa jest zbyt gęsta można rozrobić ją niewielką ilością zimnej wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
PS. Zupa smakuje równie dobrze na ciepło ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.