Printfriendly

Ratatouille (Ratatuj)

jak zrobić Ratatouille

W mojej podróży kulinarnej zmierzam na południe i dziś wylądowałam na południu Francji, w Prowansji. Tu można rozkoszować się wspaniałymi, dojrzałymi i soczystymi warzywami. Idealnym daniem do ich wykorzystania jest ratatouille. Ratatouille to klasyczna francuska zapiekanka warzywna. Głównymi składnikami ratatouille są bakłażany, cukinia, papryka, pomidory oraz cebula. Podobne danie pod innymi nazwami znane jest w całym basenie morza Śródziemnego. Przepisów na ratatouille jest całe mnóstwo, istnieją różne szkoły krojenia warzyw, można je pokroić w plasterki i ułożyć w naczyniu do zapiekania lub pokroić w kostkę po czym dusić lub zapiekać w piekarniku. Ja moją zapiekankę warzywną przygotowałam wg przepisu Michela Roux Jr, jej sekret polega na przesmażeniu wszystkich warzyw osobno na oliwie z oliwek, a następnie zapiekaniu jej z ziołami. 


ratatuj jak zrobic


Ratatouille (Ratatuj)


Składniki: 


  • 1-2 cebule (w zależności od wielkości)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe cukinie
  • 1 średni bakłażan
  • 2 większe pomidory
  • kilka większych ząbków czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • 2-3 listki laurowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić ratatouille? 


Paprykę, cukinie i bakłażana pokroić w kostkę wielkości około 1 cm i przełożyć do osobnych naczyń. 
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. 
Na patelni rozgrzać sporą ilość oliwy z oliwek i na dużym ogniu przesmażyć po kolei wszystkie warzywa. Gdy się zrumienią wyjąć je łyżką cedzakową i przełożyć na durszlak, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. 
W międzyczasie pomidory również pokroić w kostkę podobnej wielkości, ale pozbawić je pestek i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać przesmażone warzywa. Dobrze posolić i popieprzyć, dodać tymianek, liście laurowe oraz zioła prowansalskie oraz koncentrat pomidorowy i wszystko delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Naczynie z warzywami przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. 
Podawać jako danie główne ze świeżą bagietką, lub jako dodatek do mięs. 

zapiekanka warzywna

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger