Printfriendly

Zapiekanka sabaudzka, czyli zapiekanka ziemniaczana w boczku



zapiekanka ziemniaczana jak zrobic

Kontynuuję moją wirtualno - kulinarną podróż po Francji i dziś zawitałam do Alp francuskich skąd pochodzi zapiekanka sabaudzka. Jest to rejon południowo - wschodniej Francji, w pobliżu granicy szwajcarskiej i włoskiej. Zapiekanka sabaudzka to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana owinięta w boczek. Jest to danie nieco podobne do polskiej babki ziemniaczanej, jednak nieco ulepszone, bo z dodatkiem rodzynek i suszonych śliwek, ponadto owinięta boczkiem. Mmm pychotka ;) Jest to dość ciężkie i sycące danie, idealne na pyszną kolację w długie, zimowe wieczory, gdy za oknem wieje i pada. Danie wywodzi się z ubogich terenów górskich, gdzie zimą nie było zbyt wielkiego wyboru warzyw poza ziemniakami, wieprzowiną i suszonymi owocami. Zapiekanka ziemniaczana w boczku to wspaniałe, domowe jedzenie, które każdy chętnie zje zimowym wieczorem, najlepiej w pobliżu rozpalonego kominka. Myślę, że zapiekanka sabaudzka jest bardzo bliska typowej polskiej kuchni i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu ;) Polecam!
Zapiekanka może być serwowana jako danie główne lub jako ziemniaczany dodatek do mięsa. 

zaiekanka ziemniaczana w boczku

Zapiekanka sabaudzka, czyli zapiekanka ziemniaczana w boczku


Składniki:


  • 1,2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 16 śliwek suszonych (miękkich)
  • 80 g rodzynek
  • Około 30 plasterków cienkiego boczku (w zależności od wielkości naczynia/formy do zapiekania)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:


Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Przełożyć na kuchenną ściereczkę, zawinąć w tobołek i skręcając i dobrze odcisnąć. 
Cebulę drobno pokroić. 
Odciśnięte ziemniaki starte na tarce, pokrojoną cebulę, rodzynki i śliwki pokrojone na mniejsze kawałki, przełożyć do dużej miski. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Keksówkę, tortownicę, formę do babki lub inne naczynia do zapiekania wyłożyć plastrami boczku tak, aby na siebie nachodziły i aby połowa plastra wystawała poza naczynie. Na boczek wyłożyć masę ziemniaczaną, po czym przykryć plastrami boczku. 
Na niższą półkę piekarnika wstawić brytfankę napełnioną w 1/3 wodą i do niej wstawić naczynie z zapiekanką ziemniaczaną. Piec przez około dwie godziny. 
Zapiekankę sabaudzką podawać na ciepło lub na zimno z ulubioną sałatą. 

zapiekanka ziemniaczana


Smacznego!

3 komentarze:

  1. oo to moje smaki, taka zapiekanka musi być przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Owszem! Jest pyszna zdecydowanie polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie jest pyszne. Ale z zapiekanka sabaudzka poza ziemniakami nie ma nic wspolnego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger