Zapiekanka sabaudzka, czyli zapiekanka ziemniaczana w boczku
17.7.20
3
Banalne
,
boczek
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
kuchnia francuska
,
śliwki suszone
,
ziemniaki
Kontynuuję moją wirtualno - kulinarną podróż po Francji i dziś zawitałam do Alp francuskich skąd pochodzi zapiekanka sabaudzka. Jest to rejon południowo - wschodniej Francji, w pobliżu granicy szwajcarskiej i włoskiej. Zapiekanka sabaudzka to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana owinięta w boczek. Jest to danie nieco podobne do polskiej babki ziemniaczanej, jednak nieco ulepszone, bo z dodatkiem rodzynek i suszonych śliwek, ponadto owinięta boczkiem. Mmm pychotka ;) Jest to dość ciężkie i sycące danie, idealne na pyszną kolację w długie, zimowe wieczory, gdy za oknem wieje i pada. Danie wywodzi się z ubogich terenów górskich, gdzie zimą nie było zbyt wielkiego wyboru warzyw poza ziemniakami, wieprzowiną i suszonymi owocami. Zapiekanka ziemniaczana w boczku to wspaniałe, domowe jedzenie, które każdy chętnie zje zimowym wieczorem, najlepiej w pobliżu rozpalonego kominka. Myślę, że zapiekanka sabaudzka jest bardzo bliska typowej polskiej kuchni i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu ;) Polecam!
Zapiekanka może być serwowana jako danie główne lub jako ziemniaczany dodatek do mięsa.
Zapiekanka sabaudzka, czyli zapiekanka ziemniaczana w boczku
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 16 śliwek suszonych (miękkich)
- 80 g rodzynek
- Około 30 plasterków cienkiego boczku (w zależności od wielkości naczynia/formy do zapiekania)
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przełożyć na kuchenną ściereczkę, zawinąć w tobołek i skręcając i dobrze odcisnąć.
Cebulę drobno pokroić.
Odciśnięte ziemniaki starte na tarce, pokrojoną cebulę, rodzynki i śliwki pokrojone na mniejsze kawałki, przełożyć do dużej miski. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Keksówkę, tortownicę, formę do babki lub inne naczynia do zapiekania wyłożyć plastrami boczku tak, aby na siebie nachodziły i aby połowa plastra wystawała poza naczynie. Na boczek wyłożyć masę ziemniaczaną, po czym przykryć plastrami boczku.
Na niższą półkę piekarnika wstawić brytfankę napełnioną w 1/3 wodą i do niej wstawić naczynie z zapiekanką ziemniaczaną. Piec przez około dwie godziny.
Zapiekankę sabaudzką podawać na ciepło lub na zimno z ulubioną sałatą.
Smacznego!
oo to moje smaki, taka zapiekanka musi być przepyszna
OdpowiedzUsuńOwszem! Jest pyszna zdecydowanie polecam! :)
OdpowiedzUsuńPewnie jest pyszne. Ale z zapiekanka sabaudzka poza ziemniakami nie ma nic wspolnego.
OdpowiedzUsuń