Printfriendly

Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński


quiche lorraine przepis

Kontynuuję moją kulinarną podróż po smakach Francji. Dziś przygotowałam klasyk, który wielu zapewne zna - Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński. Quiche Lorraine to tradycyjna, francuska,  wytrawna tarta. Jej głównymi składnikami są boczek i ser. Jest to pyszne, niestety nieco tuczące danie. 
Najistotniejszym elementem każdej tarty czy w tym wypadku quiche jest spód, czyli baza z ciasta kruchego. Do przygotowania placka lotaryńskiego wykorzystałam przepis na ciasto Michaela Roux. Muszę przyznać, że ciasto wyszło rewelacyjne, plastyczne, nie kruszyło się i bardzo ładnie się wałkowało. Bardzo polecam ten przepis do przygotowanie każdej innej wytrawnej tarty.

Inna niezwykle popularna francuska zapiekanka to zapiekanka ziemniaczana - gratin dauphinois, gorąco polecam jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków do obiadu.

Jeżeli macie ochotę przyłączyć się do zabawy to pamiętajcie o tagu #w80przepisowdookolaswiata, dzięki temu będę mogła łatwo odnaleźć wasze przepisy na IG lub FB

quiche lorraine jak zrobic



Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński


Składniki:


Na ciasto:


  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • Jedno jajko
  • Jedna łyżeczka soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Na farsz:


  • 200g boczku
  • 1 cebula
  • 120g zółtego sera (użyłam cheddara)
  • 2 jajka
  • 250ml śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński


Jak zrobić Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński?


Przygotowanie ciasta:


Mąkę przesiać do dużej miski. W mące zrobić zagłębienie dodać zimne masło pokrojone w kostkę, roztrzepane jajko i sól. Palcami wyrabiać mąkę z masłem aż powstanie ciasto konsystencji okruchów od chleba. Dodać 2 łyżki zimnej wody i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na dwie godziny. 
Po tym czasie rozwałkować ciasto – stolnice oprószyć mąką i rozwałkować ciasto do grubości około 3 mm. Naczynie do tarty wyłożyć ciastem dokładnie docisnąć w rogach, a spód ponakłuwać widelcem. Ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nie groszek do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni minut przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni, zdjąć obciążenie z tarty i ciasto piec przez kolejne 10 minut lub do czasu aż się ładnie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotowanie quiche lorraine, czyli placka lotaryńskiego:


Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć go na suchej patelni, na małym ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a mięso przyrumieni. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową, zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. 
Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć kilka minut aż się zeszkli. 
Do miski wlać śmietanę i wbić jajka, roztrzepać widelcem. Dodać dużą szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz (z solą ostrożnie, ponieważ boczek jest słony).

Na upieczonym spodzie tarty ułożyć boczek, przesmażoną cebulę, posypać startym żółtym serem i zalać śmietaną z jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut lub do czasu aż tarta na wierzchu będzie rumiana. 

Podawać na ciepło lub na zimno. 

placek lotarynski jak zrobic


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Moje smaki, muszę koniecznie wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, w takim razie koniecznie polecam wypróbować ;)

      Usuń
  2. Jest pycha :) Robiłyśmy kiedyś podobną ale z wędzonym tofu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna, ale tofu to już zupełnie co innego ;)

      Usuń
  3. Przyznam, że kilka razy jadłam gotowce i było ok.
    Twoje na pewno znacznie lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektóre gotowce pewnie są spoko, ale polecam spróbować zrobić samemu ;) To wcale nie takie trudne ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger