Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński
Kontynuuję moją kulinarną podróż po smakach Francji. Dziś przygotowałam klasyk, który wielu zapewne zna - Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński. Quiche Lorraine to tradycyjna, francuska, wytrawna tarta. Jej głównymi składnikami są boczek i ser. Jest to pyszne, niestety nieco tuczące danie.
Najistotniejszym elementem każdej tarty czy w tym wypadku quiche jest spód, czyli baza z ciasta kruchego. Do przygotowania placka lotaryńskiego wykorzystałam przepis na ciasto Michaela Roux. Muszę przyznać, że ciasto wyszło rewelacyjne, plastyczne, nie kruszyło się i bardzo ładnie się wałkowało. Bardzo polecam ten przepis do przygotowanie każdej innej wytrawnej tarty.
Inna niezwykle popularna francuska zapiekanka to zapiekanka ziemniaczana - gratin dauphinois, gorąco polecam jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków do obiadu.
Jeżeli macie ochotę przyłączyć się do zabawy to pamiętajcie o tagu #w80przepisowdookolaswiata, dzięki temu będę mogła łatwo odnaleźć wasze przepisy na IG lub FB.
Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński
Składniki:
Na ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- Jedno jajko
- Jedna łyżeczka soli
- 2 łyżki zimnej wody
Na farsz:
- 200g boczku
- 1 cebula
- 120g zółtego sera (użyłam cheddara)
- 2 jajka
- 250ml śmietany
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Jak zrobić Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński?
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać do dużej miski. W mące zrobić zagłębienie dodać zimne masło pokrojone w kostkę, roztrzepane jajko i sól. Palcami wyrabiać mąkę z masłem aż powstanie ciasto konsystencji okruchów od chleba. Dodać 2 łyżki zimnej wody i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie rozwałkować ciasto – stolnice oprószyć mąką i rozwałkować ciasto do grubości około 3 mm. Naczynie do tarty wyłożyć ciastem dokładnie docisnąć w rogach, a spód ponakłuwać widelcem. Ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nie groszek do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni minut przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni, zdjąć obciążenie z tarty i ciasto piec przez kolejne 10 minut lub do czasu aż się ładnie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotowanie quiche lorraine, czyli placka lotaryńskiego:
Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć go na suchej patelni, na małym ogniu, aż tłuszcz się wytopi, a mięso przyrumieni. Zdjąć z patelni łyżką cedzakową, zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz.
Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć kilka minut aż się zeszkli.
Do miski wlać śmietanę i wbić jajka, roztrzepać widelcem. Dodać dużą szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz (z solą ostrożnie, ponieważ boczek jest słony).
Na upieczonym spodzie tarty ułożyć boczek, przesmażoną cebulę, posypać startym żółtym serem i zalać śmietaną z jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut lub do czasu aż tarta na wierzchu będzie rumiana.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Moje smaki, muszę koniecznie wypróbować przepis
OdpowiedzUsuńFajnie, w takim razie koniecznie polecam wypróbować ;)
UsuńJest pycha :) Robiłyśmy kiedyś podobną ale z wędzonym tofu <3
OdpowiedzUsuńJest pyszna, ale tofu to już zupełnie co innego ;)
UsuńPrzyznam, że kilka razy jadłam gotowce i było ok.
OdpowiedzUsuńTwoje na pewno znacznie lepsze :)
Niektóre gotowce pewnie są spoko, ale polecam spróbować zrobić samemu ;) To wcale nie takie trudne ;)
Usuń