Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana pochodzi z Białorusi, a w Polsce najbardziej popularna jest na Suwalszczyźnie i Podlasiu. O babce ziemniaczanej słyszałam wielokrotnie, ale miałam okazję spróbować jej dopiero całkiem niedawno w jakiejś knajpce. Pamiętam, że bardzo mi zasmakowała i postanowiłam zrobić ją w domu. Babka ziemniaczana jest niezwykle prosta w przygotowaniu, choć nieco czasochłonna, jest niezwykle smaczna i pożywna. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do obiadu (np. zastąpić tradycyjne, gotowane ziemniaki).
Babkę ziemniaczaną przygotowałam w ramach wspólnego gotowania, którego zadaniem była zapiekanka ziemniaczana. Zajrzyjcie do Malwiny i Patrycji, aby zobaczyć jaką zapiekankę z ziemniakami one przygotowały ;)
Babka ziemniaczana
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 100-150 g boczku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni na niewielkim ogniu, aby tłuszcz się wytopił, ale mięso za bardzo nie przysmażyło. Mięso przestudzić.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć i odlać nadmiar wody. Przełożyć do dużej miski.
Do startych ziemniaków dodać startą cebulę, przesmażony boczek z kiełbasą, wbić jajko, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz i majeranek oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć i odlać nadmiar wody. Przełożyć do dużej miski.
Do startych ziemniaków dodać startą cebulę, przesmażony boczek z kiełbasą, wbić jajko, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, sól, pieprz i majeranek oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masę ziemniaczaną przełożyć do foremki (najlepiej keksówka, ja użyłam małej tortownicy) i wstawić do piekarnika na środkowy poziom. Piec przez około 60 minut lub do czasu aż ziemniaki będą upieczone.
Natychmiast podawać przybrane natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.
Natychmiast podawać przybrane natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Uwielbiam ziemniaczane wypieki! A najbardziej na drugi dzien kiedy odsmazam taka babke na maselku.
OdpowiedzUsuńHmm, o tym nie pomyslalam, ale niestety nie ma czego odsmazac, bo babka zniknela w niewyjasnionych okolicznosciach ;)
UsuńWygląda jak pasztet :)
UsuńAle pyszniutko wygląda, prawdziwy tort ziemniaczany!
OdpowiedzUsuńJa też, choć dopiero dzisiaj opublikowałam swój wpis na zapiekankę:
http://czerwieniblekit.blox.pl/2019/02/Zapiekanka-ziemniaczana-z-kielbasa.html
Dzieki! Faktycznie wyszedł tort ziemniaczany ;)
Usuń