Frittata ze szparagami
16.4.16
18
Banalne
,
bez glutenu
,
danie wegetariańskie
,
finger food
,
jajko
,
Kulinaria
,
piknik
,
szparagi
,
Szybkie (do pół godziny)
,
śniadanie
,
Walentynki
Sobotnie Śniadanie
Włoski omlet - frittata to fantastyczne danie śniadaniowe - łatwe i szybkie w przygotowaniu, z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi jajka. Dodatkową zaletą frittaty jest możliwość przygotowania jej z dowolnymi, ulubionymi dodatkami, -ja dziś przygotowałam frittatę ze szparagami, ale możecie do niej dodać pieczarki, pomidorki koktajlowe, zioła, wędzonego łososia, czy cokolwiek jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Takie śniadanie jest bardzo smaczne i sycące, z pewnością je polubicie! Polecam!
Składniki:
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- pęczek zielonych szparagów
- 3-4 jajka
- sól, pieprz
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Na żeliwnej patelni (lub innej którą można wstawić do piekarnika, roztopić masło i przesmażyć drobniutko posiekaną szalotkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Dodać łodygi szparagów pokrojone na krótsze odcinki, po chwili dodać główki szparagów i smażyć do czasu aż zmiękną, ale wciąż będą jędrne.
W międzyczasie jajka wbić do miseczki, posolić i popieprzyć i dokładnie roztrzepać widelcem.
Główki szparagów wyjąć i odłożyć na talerzyk. Na patelnie wlać rozkłócone jajka, wymieszać ze szparagami i smażyć przez kilka minut aż wierzch omleta zacznie się ścinać, wtedy ułożyć na nim główki szparagów (jak na zdjęciach) i wstawić do piekarnika pod górną grzałkę lub opiekacz ustawiony na około 75-100 stopni i zapiekać przez kilka minut, aż omlet na wierzchu będzie suchy i wyrośnięty. Natychmiast podawać.
Smacznego!
Ooooo...
OdpowiedzUsuńCos sympatycznego na poczatek tegorocznego szparagowania!
:)
Zdecydowanie tak! Polecam!
UsuńSzparagi! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTylko nie mam takiej patelni :/ Ale już od dawna mi się marzy, może wreszcie sobie kupię :)
:) Zeliwna patelnie bardzo polecam, szczegolnie jezeli masz tradycyjne gazowe palniki, ktorych mi swoja droga bardzo brakuje ;(
UsuńJednak jezeli nei masz patelni zeliwnej, moze byc patelnia zwykla z metalowa raczka, a jezeli takiej tez nie masz, to mozesz zrobic frittate na zwyklej patelni, na palniku, tylko po prostu ja przykryc, aby wierzch sie scial ;)
Wykorzystam patent z pokrywką, dziękuję!
UsuńMam gazowe palniki i nigdy ich na inne nie zamienię. Jednak co ogień, to ogień :)
Ja bardzo, ale to bardzo tesknie za gazowymi, teraz mam niestety elektryczne i indukcje i bardzo mi to nie odpowiada - fatalnie sie na tym gotuje ;/
Usuńoooo moje ukochane szparagi! i jak wyglądają! Takie śniadanie to można jeść cały weekend! - Kobiecemysli.pl
OdpowiedzUsuńCaly sekret w tym, aby ich nie rozgotowac ;) a sniadanie faktycznie pyszne i sycace ;)
UsuńJa chyba jeszcze nigdy nie jadłam szparagów. Muszę spróbować, może właśnie z tym przepisem :-)
OdpowiedzUsuńhttp://facebook.com/carmenwkuchni
Polecam sprobowac! Sa delikatne, lekkie i bardzo ladnie wygladaja ;)
UsuńŚwietnie wygląda:) I dobrze, że napisałaś o opcji z patelnią i pokrywką, to nie mam wymówki, żeby nie spróbować:)
OdpowiedzUsuńKasia z zamieszana.com
Dzieki:) Gdy czegos brakuje, trzeba kombinowac i probowac inych opcji. Mysle ze pokrywka dobrze sie sprawdzi. Ewentualnie mozna postawic pod gorna grzalka piekarnika ustawionego na 75-100 z uchylonymi drzwiczkami, tak aby raczka wystawala i nie byla pod bezposrednim zrodlem ciepla i pilnowac frittaty. Jajka przypieka sie szybciej niz raczka;)
UsuńWłoska frittata często u mnie gości, ale nie na śniadanie, tylko na obiad lub kolację :) Uwielbiam wszelkie omletowce za to, że można w nie wrzucić to, czego dusza zapragnie. Piękna prezentacja!
OdpowiedzUsuńA mnie jakos jajka, omlety itp. pasuja jedynie na sniadanie ;) Sa sycace i pozywne, mozna na nich przetrwac pol dnia ;)
UsuńJeszcze nigdy nie robiłam frittaty, dlatego chętnie do Ciebie zajrzałam. Wygląda prosto :) No i szparagi :) też nie mam tu doświadczenia, więc chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie musisz spróbować - przygotowanie jak widzisz jest banalnie proste, a smakuje na prawdę rewelacyjnie ;) Szparagi również są fajne - warto poznać ich smak;) Polecam i zachęcam do przejrzenia innych przepisów ;)
Usuńsuper ! w takiej wersji nie robiłam
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie musisz spróbować! Jest pyszna! :)
Usuń