Zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry
14.4.16
0
Banalne
,
bez glutenu
,
curry
,
jabłko
,
krem
,
Kulinaria
,
por
,
seler naciowy
,
Szybkie (do pół godziny)
,
zupa
Płynne czwartki
Od dawna chodziła za mną jakaś dobra, wyrazista zupa, przeglądając książkę Kate McMillan "Smaczne Zupy" trafiłam na interesujący przepis i od razu wiedziałam, że to będzie pyszna zupa. Postanowiłam go wypróbować i nie pomyliłam się - rewelacyjna, słodko-kwaskowa, w zależności od tego jakich jabłek użyjecie, a jednocześnie nieco ostra i aromatyczna dzięki przyprawie curry. Połączenie tych składników jest fantastyczne i jestem pewna, że zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry przypadnie Wam do gustu ;)
Składniki:- 3 jabłka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2-3 pory
- 2 łyżeczki przyprawy curry (użyłam średnio ostrej)
- 2 średnie ziemniaki
- 500-750ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- oliwa/masło do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać tłuszcz dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojonego w plasterki selera naciowego i pora, dodać przyprawę curry, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie przykryć i dusić przez kolejne kilka minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać bulionem i zagotować. Gotować pod przykryciem około 20 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie podgrzać i od razu podawać. Najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.