czwartek, 13 lutego 2020

Kremowa zupa czosnkowa


zupa czosnkowa

Tak jak pisałam w planach na 2020, postanowiłam gotować co najmniej jedną zupę w tygodniu i oto pierwsza z nich - zupa czosnkowa. Z ugotowaniem zupy czosnkowej nosiłam się od bardzo dawna, jednak zawsze coś stawało na przeszkodzie. W końcu  jednak nadeszła odpowiednia pora na jej przygotowanie - zima i temperatury oscylujące w okolicach 0 stopni sprzyjają rozwojowi różnych przeziębień, a osłabiony organizm jest podatny na wszelkie infekcje. Czosnek to świetny naturalny antybiotyk i w takim okresie trzeba go "przemycać" do wszelkich potraw. Kremowa zupa czosnkowa jest nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim bardzo smaczna. Gorąco polecam przygotować ją na domowym rosole lub wywarze warzywnym. Smak zupy będzie w dużej mierze uzależniony od tego na czym zostanie ugotowana. W ostateczności warzywa można zalać wodą (jeśli nie macie rosołu), wtedy do gotowania należy dodać więcej przypraw i ziół. Moją zupę czosnkową przygotowałam z dodatkiem ziemniaków, dzięki którym jest ona gęsta i kremowa bez dodatku serków topionych czy zaklepki z mąki. Lekko przesmażony na początku gotowania czosnek, sprawia że zupa jest delikatnie, naturalnie słodka. Zupa czosnkowa jest idealna na jesienno - zimowe szarugi. Gorąco polecam! 


Kremowa zupa czosnkowa


Składniki:


  • 2-3 główki czosnku (ok. 100g)
  • pół niedużej, białej cebuli
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • pół łyżeczki tymianku lub ziół prowansalskich
  • 1l rosołu lub wywaru warzywnego
  • sól, pieprz (najlepiej biały)
  • oliwa i masło do smażenia

zupa czosnkowa krem


Jak zrobić kremową zupę czosnkową?


Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na niej czosnek (uważać aby się nie przypalił) po chwili dodać cebulę i ziemniaki i wszystko chwilę smażyć. Dosypać zioła prowansalskie lub tymianek i liść laurowy. Wlać rosół, zagotować, zmniejszyć ogień i powoli gotować około 20-30 minut lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zestawić z ognia, odłowić listek laurowy, chwilę poczekać aż zupa nieco ostygnie, po czym dokładnie ją zmiksować. Podgrzać, w razie potrzeby doprawić do smaku i nalewać na talerze. 
Podawać z ulubionym pieczywem lub grzankami.

zupa czosnkowa jak zrobić

Smacznego!

2 komentarze:

  1. musi być pyszna, ja uwielbiam czosnek ale nigdy takiej nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jezeli lubisz czosnek, to zdecydowanie musisz sprobowac tej zupy - jest pyszna! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...