Printfriendly

Szybkie curry z kurczaka



błyskawiczne curry z kurczaka

Szybkie curry z kurczaka to idealne danie do przygotowania późnym popołudniem po powrocie z pracy. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad w tygodniu jak i do zapakowania do pudełka do pracy. 
Jeżeli nie po raz pierwszy zaglądacie na mojego bloga to z pewnością wiecie, że bardzo lubię kuchnię indyjską. Dania kuchni hinduskiej często goszczą na moim stole. Potrawy typu curry są proste i szybkie do przygotowania, co więcej zazwyczaj są to potrawy jednogarnkowe. Szybkie curry z kurczaka jest niezwykle proste i wymaga zaledwie kilku składników, które zapewne macie w domu. Ostrość dania można regulować poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości papryczki chilli. Polecam!



jak zrobić szybkie curry z kurczaka


Szybkie curry z kurczaka



Składniki: 


  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • oliwa i masło do smażenia 
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1 łyżka czosnku startego lub wyciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 500g piersi z kurczaka lub mięsa z udek
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g), w sezonie można użyć świeżych, obranych ze skórki
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz





Jak zrobić szybkie curry z kurczaka? 



Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i wrzucić nasiona gorczycy. Smażyć przez chwilę, aż nasionka zaczną strzelać. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć na niedużym ogniu przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodać imbir i czosnek, wsypać przyprawę garam masala, wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć (w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody). Do przesmażonej cebuli z przyprawami dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa, mięso posolić i popieprzyć. Wszystko wymieszać i smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. 
W międzyczasie przygotować sos - pomidory, koncentrat pomidorowy i papryczkę chilli włożyć do rozdrabniacza i zmiksować. Sos wlać do smażącego się kurczaka, dodać pokrojoną w niedużą kostkę paprykę, wymieszać i gotować przez 10-15 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe (pierś będzie gotowa szybciej - nie gotujcie jej zbyt długo, bo będzie sucha, jeżeli używacie mięsa z udek trzeba je gotować nieco dłużej). 
Szybkie curry z kurczaka podawać z ryżem lub chlebkiem naan. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger