Dhal z czerwonej soczewicy z dynią
10.2.20
0
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
dynia
,
kuchnia indyjska
,
Łatwe
,
mango
,
pomidory
,
soczewica
W poprzednim wpisie - podsumowaniu 2019 zapewniałam, że wrócę do blogowania w styczniu, niestety w zeszłym miesiącu byłam również bardzo i zwyczajnie nie miałam czasu na gotowanie. Teraz zabieram się jednak do pracy i koniec jedzenia gotowych posiłków!
Ponieważ muszę wykorzystać zalegające w domu jedzenie, a mam dużo warzyw i pełne szafki suchych produktów, postanowiłam przygotować proste, jednogarnkowe danie kuchni indyjskiej - dhal z czerwonej soczewicy z dynią. Aromatyczna, lekko pikantna potrawka z soczewicy okazała się wspaniałą, rozgrzewającą potrawą na ponury, zimowy dzień. Dhal z soczewicy to proste, jednogarnkowe danie, które zasmakuje każdemu! Gorąco polecam!
Dhal z czerwonej soczewicy z dynią
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub papryki chilli w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2-3 szczypty płatków chilli (do smaku)
- 1 nieduża dynia piżmowa - obrana i pozbawiona pestek
- 120-150g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki chatney'u z mango
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- 500ml przecieru pomidorowego (passaty)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić dhal z czerwonej soczewicy z dynią?
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut aż cebula się zeszkli.
Dodać przyprawy - kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, cynamon, paprykę słodką i ostrą i garam masala. Wszytko dokładnie wymieszać, aby cebula pokryła się przyprawami, chwilę smażyć, aż zaczną wydobywać się aromaty. Jeżeli masa jest zbyt sucha podlać niewielką ilością wody.
Dodać przyprawy - kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, cynamon, paprykę słodką i ostrą i garam masala. Wszytko dokładnie wymieszać, aby cebula pokryła się przyprawami, chwilę smażyć, aż zaczną wydobywać się aromaty. Jeżeli masa jest zbyt sucha podlać niewielką ilością wody.
Dodać dynię pokrojoną w kostkę wielkości kęsa, wymieszać ją z cebulą i przyprawami i chwilę smażyć.
Wlać krojone pomidory i chutney z mango. Wymieszać i gotować na niedużym ogniu przez kilkanaście minut (15-20).
Gdy dynia będzie na wpół miękka, wsypać soczewicę, wlać przecier pomidorowy (słoik lub kartonik można popłukać niewielką ilością wody i wlać do sosu). Doprawić solą i pieprzem i gotować przez kolejne 15-20 minut lub do czasu aż soczewica i dynia będą miękkie. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Podawać z ryżem lub chlebkiem naan, przybrane łyżeczką jogurtu i natką kolendry.
Wlać krojone pomidory i chutney z mango. Wymieszać i gotować na niedużym ogniu przez kilkanaście minut (15-20).
Gdy dynia będzie na wpół miękka, wsypać soczewicę, wlać przecier pomidorowy (słoik lub kartonik można popłukać niewielką ilością wody i wlać do sosu). Doprawić solą i pieprzem i gotować przez kolejne 15-20 minut lub do czasu aż soczewica i dynia będą miękkie. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Podawać z ryżem lub chlebkiem naan, przybrane łyżeczką jogurtu i natką kolendry.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.