Printfriendly

Dhal z czerwonej soczewicy z dynią



dhal z czerwonej soczewicy

Witajcie ponownie!

W poprzednim wpisie - podsumowaniu 2019 zapewniałam, że wrócę do blogowania w styczniu, niestety w zeszłym miesiącu byłam również bardzo i zwyczajnie nie miałam czasu na gotowanie. Teraz zabieram się jednak do pracy i koniec jedzenia gotowych posiłków!
Ponieważ muszę wykorzystać zalegające w domu jedzenie, a mam dużo warzyw i pełne szafki suchych produktów, postanowiłam przygotować proste, jednogarnkowe danie kuchni indyjskiej - dhal z czerwonej soczewicy z dynią. Aromatyczna, lekko pikantna potrawka z soczewicy okazała się wspaniałą, rozgrzewającą potrawą na ponury, zimowy dzień. Dhal z soczewicy to proste, jednogarnkowe danie, które zasmakuje każdemu! Gorąco polecam!




indyjska potrawka z soczewicy

Dhal z czerwonej soczewicy z dynią


Składniki: 



  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub papryki chilli w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2-3 szczypty płatków chilli (do smaku)
  • 1 nieduża dynia piżmowa - obrana i pozbawiona pestek
  • 120-150g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki chatney'u z mango
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 500ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić dhal z czerwonej soczewicy z dynią? 



Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut aż cebula się zeszkli. 
Dodać przyprawy - kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, cynamon, paprykę słodką i ostrą i garam masala. Wszytko dokładnie wymieszać, aby cebula pokryła się przyprawami, chwilę smażyć, aż zaczną wydobywać się aromaty. Jeżeli masa jest zbyt sucha podlać niewielką ilością wody.  
Dodać dynię pokrojoną w kostkę wielkości kęsa, wymieszać ją z cebulą i przyprawami i chwilę smażyć. 
Wlać krojone pomidory i chutney z mango. Wymieszać i gotować na niedużym ogniu przez kilkanaście minut (15-20). 
Gdy dynia będzie na wpół miękka, wsypać soczewicę, wlać przecier pomidorowy (słoik lub kartonik można popłukać niewielką ilością wody i wlać do sosu). Doprawić solą i pieprzem i gotować przez kolejne 15-20 minut lub do czasu aż soczewica i dynia będą miękkie. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Podawać z ryżem lub chlebkiem naan, przybrane łyżeczką jogurtu i natką kolendry. 

dhal z dynia


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger