Sałatka koronacyjna
Trafiłam na przepis na sałatkę koronacyjną zupełnie przypadkowo i stwierdziłam, że muszę ją zrobić. Nie zdawałam sobie sprawy, że jadłam tego typu sałatkę już wcześniej w postaci gotowego smarowidła do kanapek. Sałatka koronacyjna bardzo mi zasmakowała, a to pewnie za sprawą orientalnych przypraw wykorzystanych do przygotowania sosu. Sałatka koronacyjna, czy raczej kurczak koronacyjny jest tak pyszny, że od dziś będzie często gościł na moim stole. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy. Jest to także świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu.
Kurczak koronacyjny, to danie, które zostało wymyślone przez kucharzy ze słynnej szkoły kucharskiej Cordon Bleu. Sałatkę koronacyjną przygotowano na bankiet z okazji koronacji Królowej Elżbiety II w czerwcu 1953 roku. Od tego czasu sałatka jest niezwykle popularnym daniem często serwowanym na letnich lunchach, przyjęciach i weselach. Obecnie tak przygotowaną sałatkę z kurczaka często spotyka się jako pastę do pieczywa (np.wrapów).
Sałatka koronacyjna
Składniki:
- mięso rosołowe, ewentualnie 2 piersi z kurczaka ugotowane w rosole lub wywarze
- 1 duża szalotka
- 1 łyżeczka łagodnej pasty curry
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny (do smaku)
- 100-150ml rosołu lub wywaru z kurczaka
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- garść suszonych moreli
- garść rodzynek
- mieszanka ulubionych sałat
- sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę koronacyjną?
Szalotkę drobniutko pokroić i przesmażyć na maśle aż się zeszkli.
Dodać pastę curry, dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Wlać rosół, dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Wymieszać, zagotować i gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut lub do czasu aż sos zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Jeżeli używacie kurczaka z rosołu, to delikatnie obrać go z kości, aby zostały duże kawałki mięsa. Jeżeli używacie ugotowanej piersi, pokroić ją pod kątem na plastry grubości około 1 cm.
Do miski włożyć majonez i jogurt i dodać przesmażony sos z pastą curry. Dodać drobno pokrojone suszone morele oraz rodzynki (zostawić trochę do dekoracji). Dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kurczaka i delikatnie wymieszać. Odstawić na około godzinę do lodówki, aby kurczak przeszedł smakami. Wyjąć na jakiś czas przed podaniem, aby sałatka nabrała temperatury pokojowej i aby sos nie był zbyt gęsty i zwarty.
Kurczaka ułożyć na liściach sałaty, przybrać posiekanymi morelami i rodzynkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.